středa 20. května 2020

Jak vyčistit zadehtovaný komín

Komín dokáže dobře sloužit, ale pokud se vám vymkne kontrola nad jeho údržbou, zaděláváte i na výrazný problém a nejeden majitel kotle na tuhá paliva nebo krbové vložky vyhořel. V tomto informativně laděném článku si prozradíme, jakým způsobem se čistí zadehtovaný komín, jinak řečeno, když už je pozdě. Zadehtovaný komín je důsledkem špatné obsluhy spotřebiče, nevhodným komínem, nebo topení mokrým palivem.


Taková to spalinová cesta se považuje za nevyhovujíc. Our new desktop experience was built to be your music destination. Jak vyčistit zadehtovaný komín vlastními silami?


Pokud máme odvahu vylézt na střechu, není to až takový problém. Potřebujeme k tomu jen správné nářadí a vhodnou chemii. Kominické nářadí jako sluníčka a štrosákové kartáče by mě. Když je komín zadehtovaný , vyčistit ho kartáčem a štětkou nepomůže.


Uvnitř komína zůstává černý pevný povlak - dehet, který se při zahřátí taví a následně vytéká z komínových dvířek, do sopouchu a může prolínat i skrz cihlové zdivo. EUREXIM snižuje tvorbu dehtu v komíně a pomáhá komín snadněji vyčistit Vzhledem k tomu, že EUREXIM stojí pouhých 3Kč s DPH , je to dostupný a jednoduchý způsob, jak zlepšit funkci spalování vašich krbových kamen a krbových vložek JOTUL a ochránit váš majetek před poškozením. Nasypeš do ohně a ono by to mělo jak to hoří komín vyčistit. Muselo by toho asi bejt kýbl, aby to fungovalo tak jak píšou. Jakým způsobem můžete komín čistit, jak při tom postupovat, na co si dát pozor při čištění komína a jaké pomůcky k. Dělaly jsme před třemi lety ústřední topení s kotlem na tuhá paliva, který se napojoval na starý komín jenž sloužil pro lokální vytápění kamnama.


Mohl by nám někdo poradit, jestli existuje jiná varianta jak komín opravit a jestli má někdo s tímto zkušenosti. Nedávno jsem koupil ocelový kartáč na tvrdém laně na komíny ale je na střeše sníh a tak tam nechci lozit a čekám až sníh roztaje, pak se uvidí jak ten kartáč bude fungovat ale to závaží je osvědčený. Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak nejsnáze vyčistit zadehtovaný kotel. Opatrně topte suchým dřevem, záleží, jak vypadá komín , pozor na velký plamen a žár, aby nedošlo ke vznícení dehtů.


Dehty postupně vyschnou a měly by se dát vyčistit. Pokud je komín z vnější strany silně zadehtovaný - spáry jsou prosáklé dehtem, pokud je komín zhotoven z dutinových cihel, pokud je komín opatřen cementovou nebo keramickou vložkou, kterou nelze bez vybourání odstranit, pokud jsou sousední komínové průduchy ve svislé části propojeny, nebo pokud příčka (cihly a spáry) mezi sousedními komínovými průduchy není. Kdo doma topí tuhými palivy a čistí komín pravidelně na podzim a na jaře, dělá dobře.


V topné sezoně bude komín sloužit bez závad. Nevím přesně jak máte provedeno topení, ale pokud se dehtuje nejen komín , ale i kotel uvnitř je problémem studená zpátečka. Tedy kotel je provozován s nízkou teplotou a protože je celý ochlazován topnou vodou výsledkem jsou spaliny, které kondenzují na jakémkoliv povrchu.


Pokud budete komín čistit ze střechy, je nutné odmontovat komínovou stříšku nebo hlavici, pokud je jimi komín vybaven. Zároveň je nutné utěsnit dvířka kamen umístěných v bytě, stejně tak kotle a zkontrolovat jejich správné uzavření. Chcete si svépomocí vyčistit komín?


Přečtěte si, co k tomu potřebujete a jak postupovat. Komín by se měl čistit 1-3x do roka a jednou ročně by měla být provedena kontrola spalinových cest. Sami ho však můžete čistit jen v případě, že topíte pevnými palivy (komín u topení na plyn smí čistit výhradně odborník). Tedy, čas od času, vyhláška říká, krát ročně, což je z hlediska logiky u rekreačního objektu naprostý nesmysl, stejně jako revize komínu kamerou rok co rok. Z toho důvodů je nanejvýš nevhodné prodlužovat komín ocelovými trubkami , řádně nezaizolovanými proti chladnutí , tak jak je to často vidět.


Komín je možno vysušit jasným plamenem při spalování suchého dřeva, po náležitém vymetení komína a při dostatečném přivodu vzduchu. Jak sám píšete, starý dobrý průlezák. Já osobně jsem tyto komíny prolézal se smetáčkem a ometal stěny.


Používá se na to také „sluníčko”, které je na dřevěných hůlkách, do sebe sestavitelných. Tím se také dájí průlezné komíny čistit. Při Vašem používání komína, stačí 1x ročně, tj.


Prosím o odbornou pomoc, je-li vůbec ještě možná. Máme dům asi let starý, byl zde kotel tuším H1m zcela zadehtovaný , včetně komína. Pokud se vám nechce platit za kominíka, tak si můžete komín vyčistit sami.


Podle vyhlášky si u zdrojů do 50KW může provádět čištění majitel sám. Jen špachtlí odstraním ty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky