čtvrtek 21. května 2020

Dřevo na uzení masa

Uzení je velmi oblíbenou a hojně využívanou úpravou masa , sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle specifických příprav potravin před samotným uzením, je. Podívejte se, jaké druhy jsou k uzení nejvhodnější. Klíč k lahodné chuti uzeného masa , ryb nebo sýra vězí hlavně ve výběru správného dřeva. Suché palivové dřevo roky vhodné na grilování, uzení s vlhkostí do.


Baleno v krabici xx 40cm. V ohništi se rozdělává oheň, přikládá dřevo na uzení a reguluje se zde teplota, typ a množství kouře. Udící komora by velikostně měla odpovídat množství masa, které máte v plánu vyudit. Užitečnými pomůckami pro domácí uzení jsou teploměr do udírny, kleště na obracení masa (udíte-li na roštu), ochranné rukavice. Na dlouhé zimní večery je ideální příprava masa uzením, je na to čas a kamarádi to při společné skleničce ocení!


Není nic lepšího, než chuť a vůně dobře vyuzeného masa. Není moc lidí, kteří by s touto větou nesouhlasili. Uzení je tepelné zpracování masa a masných výrobků účinkem kouře a tepla spalováním tvrdého dřeva a pilin.


Za nejlepší dřevo na uzení se považuje. Specialitou někdy bývají používané směsi dřev s přídavkem jalovce, vřesu, aromatických bylin. Zcela nevhodné k uzení masa je měkké jehličnaté dřevo, které díky smole v nich dodává uzenému masu terpentýnový zápach. Rovněž zcela nevhodné jsou jakékoli odřezky z truhlářské výroby, obsahující lepidla či pojiva.


Na závěr uzení dřevo ovoníme speciálním kouřem z jalovce, jehličí, aromatických bylin či ze švestky. Teplým kouřem to jde rychleji V našich domácích udírnách používáme častěji teplý až horký kouř, neboť uzení je vesměs kratochvíle víkendová. Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň. Kvalitní uzenářské piliny a drtě z tvrdého dřeva, základ pro raušovní uzení.


Vybírejte ze dřeva prvotřídní čistoty bez kůry a hniloby. Při dlouhém uzení maso hořkne, zatímco příliš pomalé uzení může způsobit plesnivění masa. Navíc musíme umět vybrat i vhodné dřevo na uzení a počítat s tím, že samotné uzení může trvat i více než jen jeden den. Ovšem, když se dílo podaří, čeká na nás neskutečná lahůdka.


Základem uzení není pochopitelně pouze udírna a výběr kvalitního masa. Pokud chcete mít opravdu vynikající uzené speciality, měli byste dbát i na. Nakládání masa není nijak náročné. Vše je sice zdlouhavé, ale výsledek stojí za to.


Pro uzení se využívá tvrdé dřevo listnatých a ovocných stromů, dřevěná štěpka či speciální pelety. Vše záleží od druhu udírny, kterou si pořídíme. Recepty na uzení masa a techniky uzení se v rodinách dědí z generace na genera. Výhodou uzení teplým a horkým kouřem je značné zkrácení doby uzení na několik hodin a větší šťavnatost masa.


Maso se často předvařuje (tzv. rozvlažuje) nebo dovařuje a tím se mění výsledná chuť a konzistence masa. Zatopte pořádně masu v udírně! Milujete uzení masa , sýrů, ryb a jiných potravin? Tedy za nejlepší dřevo na uzení se považuje buk a dub, některé tvrdé peckoviny jako švestka, třešeň, meruňka. Konzervační princip uzení spočívá ve vystavení masa účinkům kouře, kouř jednak masa vysušuje a současně na něm vytváří ze svých složek vrstvu, která chrání maso před napadením mikroorganismy, maso mimo to dostává charakteristickou chuť i vůni, což je hlavním důvodem, proč se stále hojně využívá a je oblíbené.


Dřevo na uzení a grilování používáme z veškerých běžných ovocných stromů a listnáčů, jako jsou, akát, dub, buk a jalovec. Dub a olši je nutno zbavit kůry. Maso může dostat nahořklou, nebo nakyslou příchuť, přičemž u dubu i přesto hrozí vysoký obsah tříslovin.


Dřevo vhodné k uzení musí být samozřejmě zdravé a suché. Doporučuje se dřevo tvrdé, zbavené kůry např. Probrali jsme Uzení – Na jakém dřevě udit, ale jak si správně připravit dřevo na uzení ? V tomto se vyplatí být myšlenkově o dva roky napřed. Na uzení člověk nepotřebuje plnou tatrovku dřeva a jeho skladování není až tak obtížné.


Jak na šťavnatější a chutnější maso? Uzení masa je tak trochu věda, která má svá předem stanovená, základní pravidla. V dřívěších letech byla volba snadná, když na vesnicích téměř každý choval prase a zabíjačka byla každoroční rodinnou událostí. Pro správné domácí uzené jsou ale podstatné dvě důležité věci - nakládání masa na uzení a použité dřevo na uzení.


Obojím se nechá maso úplně. Sháníte dřevo na uzení ? Tradiční způsob uzení studeným kouřem, je náročný na přípravu masa i na uzení. Přenosné domácí udírny nabízí uzení studeným,teplým a horkým kouřem, při kterém se pokrmy udí a zároveň tepelně upravují.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky