čtvrtek 20. února 2020

Míchání betonu v míchačce

This feature is not available right now. Pro umíchání betonu vhodného pro výše zmíněné účely (typické domácí požadavky jako chodníky nebo pilíře) si vystačíte se standardním portlandským cementem. Prodává se v nebo kg pytlích a kilo cementu vás přijde v průměru na Kč.


Pokud kameniva nebo písku přidáme do směsi. Při míchání betonu přímo na stavbě v míchačce požíváme množství kameniva a cementu v poměru 2:až 3:1. V důsledku smršťování a případně i rozdílných teplotních gradientů se nelze vyhnout tahovým silám v nové vrstvě betonu. V jejich důsledku vznikají na okrajích vrstvy nového betonu oblasti se soustředěnými tahovými silami, působícími kolmo k pracovní spáře (síly vedoucí k nadzvedávání nové vrstvy). Jakmile jej hotový vysypeme do stavebního kolečka, musí vytvořit kužel, ze kterého se po uložení betonu na místo neodlučuje voda.


Pokud uděláte beton řídký, bude po vytvrdnutí hodně prašný. V betonu se pak tvoří trhliny a drolí se. Takový beton navíc i po zatvrdnutí.


Beton se míchá buď v míchačce , příp. V praxi se pro míchání betonu též často používají ocelové hrábě, zednická lžíce a lopata. Pakliže betonujete menší konstrukci a potřebujete malé množství betonu , bohatě si vystačíte s míchačkou a pytlovanou směsí betonu. Delší dobu to tady sleduju a také při tom stavím. Dohadujeme se ,jestli se vyplatí mix ,nebo jestli je lepší dělat beton doma v míchačce.


Zajímal by mě názor ostatních. Já sám jsem pro mix už jen pro to,že je to hned ,když potřebuju a nemusí u toho být tolik lidí. Jednotlivé složky nejdříve smíchejte nasucho, poté až přilévejte vodu. Uvidíte, že po umíchání třech a více betonů nebudete potřebovat poměry a přesně odvažování, ale sami poznáte, jaké množství je lepší. Rozhodnout se současně musíte, jestli dáte přednost míchání betonu v kolečku nebo míchání betonu v míchačce.


Obecně lze konstatovat, že míchání betonu v míchačce je hlavně pro přípravu kvalitní suché směsi lepším řešením. Cement v betonu působní jako pojivo a spojuje jeho jednotlivé části v homogenní celek. Cement po smíchání s vodou tvoří cementovou pastu, ta obaluje částečky písku a kameniva, nakonec slepuje tyto části k sobě. Důležitý je poměr cementu, vody a kameniva. Stejným poměrem jsou ale při míchání betonu myšleny skutečné hmotnostní objemy surovin, nikoliv lopaty, které naházíte do míchačky.


Ale pozor, v namíchaném betonu musí být musí být větší oblázky dokonale obaleny, nesmí být dutiny, pak je třeba poměr štěrku a písku změnit. Nejsou vhodné malé, levné kupované míchačky, mají poměrně vysoké otáčky, a nedá se nastavit přesná ležatost bubnu. Proto si živnostníci míchačky vyrábí sami.


Dobře namíchaný beton (poznáme podle toho, že je rovnoměrné struktury, lepkavý, dobře roztíratelný, mírně zavlhlý, jakoby masný) aplikujeme do nachystaného bednění do maximální doby zdržení minut. A mají betonárku v šenově u nového jíčína a nebo v suchdole. Já to u minulý podlahy dělal - na střídačku cement s pískem, sice se to krásně promíchalo, ale když jsem dolíval nakonec vodu, tak se dost často stávalo, že vrchní část směsi byla mokřejší a ta hlouběji do míchačky sušší - takže promíchávání v naší míchačce asi není optimální.


Při ručním míchání je vhodné přidávat vodu do betonové směsi postupně z konve, čímž se zabrání jeho přílišné řídkosti. Doba míchání pak činí – minut ve strojní míchačce , v případě ručního míchání – minut. Ospravedlňuje rozdíl v kvalitě míchání v porovnání s míchačkou s valčíkovým krokem takový křiklavý rozdíl ceny?


Navíc mechanismus vysypávání betonu je komplikovaný ( z titulu otáčející se míchací nádoby) a náhradní díly jsou velmi drahé. Stále řešíme,jestli mix nebo ruční míchání v míchačce. Kolik kg cementu je třeba do 1mbetonu? Protože když si to spočítám-cement,písek,ta práce a kvalita betonu,kterou uděláme v míchačce.


Když budu počítat 400kg cementu do 1mbetonu,minimálně,tzn. Nevím kolik váží 1mbetonu,počítám okolo tun,takže písku potřebuji skoro tun. V kolečku míchadlem nikdy neuděláte kvalitní beton.


Namíchat 1-kubíky betonu včetně zpracování, není pro jednoho člověka za den problém a ani příliš namáhavé. Větší množství betonu budeme mísít v míchačce, ušetříme tím nejen čas, námahu a cement a získáme lepší beton. Pro ruční míchání připravíme hladký podkla např. Protože se většinou v domácích podmínkách nepoužívá hrubé kamenivo do betonu , jsou betony vyráběny pouze z písku a zde je p.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky