úterý 16. října 2018

Kameny na suchou zídku

Základ můžeme vytvořit položením první řady kamenů pod úroveň terénu na kamenné lóže z hrubého kamení. Na fotografii výše je ukázka kamenné zídky z kamene Wall Medu. Fotografie je pořízena v naší prodejně ve Valašském Meziříčí. Kameny, které na místo nepasují, zakotvěte pomocí drobných kamínků.


Kameny na zeď pokládejte, jen tak budou pevně sedět. Pokud je na zídku hodíte, hrozí, že se uvolní spodní vrstvy. Lámaný kámen skládejte tak, aby vznikaly co možná nejmenší spáry. Její vzhled závisí na našem vkusu – můžeme jen vybrat hezké kameny a nechat zídku přirozeně hrbolatou, nebo můžeme jako korunu použít kamenné desky nebo ploché kameny.


Okrasné rostliny mohou nejen zídku vizuálně vylepšit, ale také ji zpevní. Konkrétní výběr rostlin závisí na místě, kde je zídka umístěna, kolik slunce na ní svítí a jak je místo vlhké. Na závěr přišly na řadu nejvíc neforemné kameny. Jelikož na nich už žádné další stát nebudou, nevadí jejich různá tloušťka ani nerovný povrch. Až k hornímu okraji pak dosahuje zemina.


Silnější kameny se používají na kamenné zídky, kamenné ploty a přizdívky fasád. Přirozenost a absolutní nepravidelnost přírodního kamene tvoří v celé ploše kamenné dlažby, obkladu, fasády, plotu či zídky harmonický celek. Na výstavbu suchých zídek lze použít celá řada kamenů, které jsou upraveny do plochého nebo hranolového tvaru. Zde jsou některé z naší nabídky. Kladení kamenů na suchou zídku Kameny klademe od největších po nejmenší směrem nahoru, aby zídka vypadla opticky vyváženě.


S kladením kamenů se začíná vždy od kraje zídky , kde umístíme největší kameny a postupujeme směrem doprostřed suché zídky. Suchou zídku můžeme hned po dokončení osázet rostlinami. Ty volíme podle toho, na jak slunném místě zídka je.


Na prosluněné zídky se nejlépe hodí sukulenty, jinde lze použít mateřídoušku, střemchu, lomikámen nebo mochnu. Pokud jste stavěli pečlivě, bude vám zídka sloužit dlouhá léta. Na suchou zídku se nejčastěji používá oblíbená rula. Pokud se kámen vyskytuje ve vašem nejbližším okolí, byla by škoda ho nevyužít.


První věc, kterou potřebujete, jsou pochopitelně kameny. Postavit suchou zídku se na první pohled může zdát jednoduché. Aby však bez potíží odolala i prudkým zimním větrům nebo vydatným dešťům, musíte při její výstavbě dodržovat několik důležitých pravidel.


Odkládejte si kameny na korunu: V průběhu stavby si dávejte stranou velké ploché kameny sahající přes celou zídku. Budou se hodit do vrchní řady, která zpevňuje kameny z niž­ších řad a dodává zídce upravený vzhled. Na nejspodnější vrstvu zídky použijeme největší kameny , které budou částečně uloženy pod úrovní terénu. Dále pokládáme kameny , tak aby do sebe dobře zapadaly a nekývaly se. Platí pravidlo, že dokud se kámen kýve, neměl by se pokládat další.


Kolmou opěrnou zídku můžete snadno postavit z betonových dílců na „ztracené“ bednění, které sice k takovému použití nejsou určeny, ale mohou dobře posloužit. Tvárnice se při stavbě zídky kladou na vazbu, je tedy nutné nakupovat „půlky,“ přesněji řečeno kusy s dělicí příčkou uprostřed. Plánujeme kamennou zídku či štěrkovou cestičku na zahradě olemovat nenáročnými a odolnými květinami? Chceme oživit slunnou skalku, na které kvůli suchu a slunečnímu úpalu přes léto „klasické“ skalničky nevydrží?


Pak jsou pro nás tou nejlepší volbou rozchodníky. Prodám netkané geotextilie 2gramu na mvhodná pro stavebnictví dum a zahradu pod beton kameny šterk dlažbu chodníčky skalku stromky odolnost proti plevelu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky