pátek 13. září 2019

Komín pro krbovou vložku

Buď se na komín zapomnělo, nebo se o vytápění či přitápění. Kompromisem mezi oběma „ohňozdroji“ je krbová vložka (účinnost až ). Ideální je vedení tělesa komínu středem domu (nahoře), horší je řešení v blízkosti obvodových stěn (uprostřed), jako nouzové řešení se volí komín na vnější stěně domu (dole) ochlazování komínu, statika komínu, přístup pro čištění komínu. Komín je nedílnou součástí krbu.


Při výběru krbové vložky je nutné zohlednit hledisko jaký komín mám k dispozici Máte k dispozici starší komín , nevíte zda bude možné připojit krbovou vložku. Jelikož máte krbovou vložku tak ta se připojuje v 1- 200cm. Tudíž by měl být ve vašem případě komín minimálně 7m vysoký. Připojení se řeší přes komínové redukce kouřovodu.


Na sopouch se namontuje redukce z průměru 200mm na průměr 150mm, ve vašem případě. Ano, pokud dodržíte návod a platné stavební předpisy. Má námi dodaný komín všechny náležitosti pro revizi?


Je třeba ujasnit si, zda chcete v domě využívat krb, krbová kamna nebo krbovou vložku. Krb nabízí otevřený oheň, je dekorativnější, konstrukčně náročnější a masivnější, ovšem ve většině případů není schopen zastat roli hlavního zdroje vytápění (účinnost činí asi jen 12– ). Dobrý den, mám v plánu zakoupit komín Heluz Izostat duo. Stavím nový komín , ale už mám vybranou konkrétní krbovou vložku. Průměr komínu vždy doporučujeme stejný nebo větší, než je průměr hrdla kouřovodu krbové vložky.


Předtím jsme měli kotel na tuhá paliva Dakon a topili jsme klasicky (dřevo, uhlí, brikety). Jaký komín pro Váš spotřebič je potřeba? Na kotel je vhodný komín průměru 2mm , většinou s kolmou odbočkou, jestliže výrobce spotřebiče nedoporučí šikmou odbočku.


Na krb s krbovou vložkou od cca 9kW středního výkonu se doporučuje komín průměru 2mm , s šikmou odbočkou. Pan Plachý nám prodlužoval zděný komín pro krbovou vložku. S odvedenou prací jsem byl jsem velmi spokojený. Pracovníci dodrželi slíbený termín, a i když jsem si vymyslel něco nestandardního, tak to šlo a nebyl s tím problém.


Pokud máme připravenou nosnou stěnu, pokračujeme přípravou místa pro krbovou vložku. Jako stojánek spodní části krbové vložky můžeme použít Ytong (pokud teploty přesáhnou °C, dochází je sprašování Ytongu), jinde se ke stavbě krbu používat nesmí. Modulový komín Schiedel Kingfire je unikátní v tom, že má do paty rovnou zabudovanou krbovou vložku. Jedná se tedy o spalinovou cestu a topný spotřebič v jednom.


Topná soustava je díky tomu po technické i vizuální stránce maximálně sladěná. Hlavní výhodou je jednoznačně rychlost výstavby. Jaký byste zvolili přívod vzduchu pro krbovou vložku v novém RD?


Externí nebo komín s vlastním přívodem vzduchu, s šachtou? Obvykle se to ale dělá tak, že krbovou vložku usadíme, napojíme ji na komín , zatopíme, necháme barvu vypálit, počkáme, až vložka vychladne, a pak ji obezdíme nebo opatříme pláštěm jiným způsobem. Prosím o radu ohledně výběru komínového systému, jedná se o komín pro novostavbu RD (bungalov), komín je pro krbovou vložku s výměníkem. Na připravený základ usadíme krbovou vložku a napojíme na komín.


Vložku obezdíváme ze stran a myslíme na to, aby se žádná část nedotýkala samotné krbové vložky. Vždy musíme držet šířku dilatační spáry alespoň mm , lepší je i větší. Můžete k němu připojit krbová kamna, krbovou vložku , kotel na tuhá paliva, plyn i pelety. Při stavbě nového domu chci stavět pro krbovou vložku komín , jehož konstrukce bude : Uvnitř nerezavá trubka jako kouřovo bez izolace, obezděná s mezerou.


Můžete ale také zvolit takovou krbovou vložku , která má výměník na vodu a může tedy ohřívat vodu pro radiátory nebo teplovodní podlahové topení, případně i užitkovou vodu v bojleru. Pod jakým úhlem doporučujete zapojit krbovou vložku na komín ? Největší nabídka krbových kamen, krbových vložek , krbů, detailně poradíme se stavbou krbu. Chcete si pořídit krb, krbová kamna nebo krbovou vložku ? Vysvětlíme vám, jaký je mezi těmito třemi pojmy rozdíl. Dozvíte se, jak vybrat to správné pro váš domů, byt či chatu.


Jsou to ocelové díly o průměru 2mm. Teď můžu konečně připojit krbovou vložku do komína a začít stavět obestavbu. Nejdříve jsem musel krbovou vložku položit opatrně na bok, abych mohl na spodek přišroubovat nohy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky