úterý 10. září 2019

Pomer beton

Poměry složek betonu jsou předem dány, stejně tak. Beton je stavební materiál, se kterým se setkáme prakticky na každé stavbě. Při stavbě domu využijete beton do základů, na podlahy, stropy, schodiště, nebo také na vnější úpravy terénu, ploty, zídky, pergoly a další.


Beton se používá při stavbě mostů, přehra silnic, chodníků a pro mnoho dalších konstrukcí. Namiešať betón spamäti môže byť občas problém. Ak potrebujete namiešať betón a neviete si rady, máme pre vás pár overených tipov.


Pokud zrovna nemáte elektrickou stavební míchačku, můžete beton v menším množství namíchat ručně - ve starším, větším plastovém kbelíku, kalfasu nebo v kovových kolečkách. Míchat můžete jak ručně (motykou, lopatou), tak elektricky (elektrickým míchadlem). Ak budete musieť niekedy ručne robiť betón, či už platňu alebo kus chodníka, možno sa vám tieto tipy hodia.


Pomer množstva vody a cementu v betónovej zmesi sa vyjadruje vodným súčiniteľom w. V případě, že to máte jen na zahrádku bych nad tím neuvažoval a beton namíchal v poměru 1: což je kvalitní beton , který se používá i do základu. Jinak poměr počítám klasicky na lopaty :-)) písek a cement. Vodu dávám dle hustoty hmoty. Pri výrobe betónu je rozhodujúce, aký typ konštrukcie ideme zhotoviť, akú dávku cementu si betón vyžaduje a aké kamenivo máme k dispozícii. Míchačka na beton může stát mezi až tisíci korunami.


Pokud je vaše betonování spíše jednorázové, určitě uvítáte možnost připravit si betonovou směs v zahradním kolečku – stačí vám k tomu motyka a hodně fyzické síly. Kdysi mi někdo říkal, že cement musí ideálně obalit každé zrnko písku respektive štěrku. Z toho plyne, že pokud se míchá beton z písku, tak do něj. Veď stačí zmiešať cement, štrk a vodu v správnom pomere a je to! Já jsem dělal rekonstrukci - různé malty - vnitřní, vnější, i betony (základový beton , hubený beton , potěr) - se starým fachmanem.


Poznáte však ten správny pomer? A ten mě taky vždycky nechával odměřovat objemy - písku, cementu (vápenného hydrátu do malty) na fanky, kýbly atp. Beton , který Beton , který svými vlastnostmi splňuje určité požadavky, je označován jako „konstrukční beton “. Zatvrdnutý beton podle potřeby ošetřujte vodou, tak abyste využili potenciálu použitého cementu a docílili ideální pevnosti.


Pokud je například beton aplikován do stísněných míst, kde je nutné, aby betonová směs zatekla, konzistence betonové směsi musí být logicky řidší. Pokud mícháte menší množství betonu, bohatě si vystačíte s míchačkou a pytlovanou betonovou směsí. Dobře namíchaný beton (poznáme podle toho, že je rovnoměrné struktury, lepkavý, dobře roztíratelný, mírně zavlhlý, jakoby masný) aplikujeme do nachystaného bednění do maximální doby zdržení minut. Protože se beton objednává v kubických metrech je vhodné si rozměry převést na metry. Pokud tak neučiníme před výpočtem, můžeme pak výsledný objem upravit na kubíky.


Jak namíchat beton Příprava menšího množství betonu nemusí být nad vaše síly. Pokud potřebujete něco opravit nebo dodělat pomocí betonu, lze si koupit hotovou betonovou směs přímo ve stavebninách, anebo si jej můžete připravit svépomocí úplně sami. Zdravím, rozhodli jsme se s manželem, že si základovku vylijeme sami, stejně, jako jsme si sami vylili základové pásy.


Na základovku ale na rozdíl od. Prosím murárov na jednoduchý recept na betón B2aký pomer zmiešať štrkopiesok s cementom,trebárs na lopaty. Lehčený a tepelně izolační beton slouží jako tepelně izolační nebo výplňová hmota do podlah, stropů atd. Výhoda přípravy: Výhodou polystyrenbetonové směsi z IZO-BALLu je její snadná a rychlá příprava, kterou zvládne opravdu každý. Abychom nezapoměli,pro beton se používá písek plavený,tak zvaný betoňák.


Pro míchání do malty písek hlinitý kopaný a přesátý,tak zvaný malťák. Beton je kompozitní stavební materiál sestávající z pojiva, plniva, vody, přísad a příměsí. Po zatuhnutí pojiva vznikne pevný umělý slepenec. Nejčastějším druhem betonu je tzv. Výroba betonu, betonové směsi, drátkobeton, pohledový beton , anhydritové lité podlahy, cementový potěr, zdící malta, cementová malta.


Naštěstí existuje řešení, které zvládne i úplný laik. Namíchat maltu ze základních surovin není snadné. Výsledek bude perfektní a levný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky