úterý 31. prosince 2019

Čím lepit plexisklo

Otazka zni: cim lepit plexisklo ? Jaks taks to jde acetonem, ale neni to idealni, co se pevnosti tyce a hlavne se s nim spatne pracuje, nebot rychle vyprchava. Zdar, mám prasklé plego na dakarovi, viz obrazky, čím nejlíp to slepit ? Dodáváme kompletní sortiment lepidel ACRIFIX pro vzájemné lepení plexiskla PLEXIGLAS. Prodej nejširšího sortimentu plexiskla za akční ceny. Po této úpravě lze lepit polyolefiny kontaktními kaučukovými lepidly, epoxidovými dvousložkovými lepidly a polyuretanovými dvousložkovými lepidly.


Chemické úpravy povrchu, jako je například moření kyselinou chromsírovou, nelze v domácích podmínkách použít. Tato lepidla však prakticky nemají nic společného s lepidly vteřinovými, ale jedná se polymer a monomer připomínající tekuté plexisklo. Těmto lepidlům se říká dvousložková.


Okrem vyššie uvedených sa ďalej môžete stretnúť s materiálmi, ktoré majú recyklačné značky ABS, POP, PMMA ( plexisklo ), PTFE (teflón), LDPE (polyetylén), PA. Ich využitie je najmä v priemysle. Máme prasklé šuplíky z lednice (cena za 1ks -600Kč), tak bychom je chtěli opravit slepením. Pokud by šlo skutečně o plexisklo, tak to je standardně naleptatelné klasickými rozpouštědlovými lepidly. V plastikařině se ale objevuje velice zřídka.


Pokud jde o průhledné kabinky, tak tam jsou možnosti dvě - stříkané = leptatelné, acetát = neleptatelné. Lepit se dá kde čím, záleží na nutnosti pevnosti spoje a šikovnosti. Vždy je lepší pokud to jde nanášet lepidlo spíš na protikus než na vlastní kabinku. Můžeš zkusit třeba disperzní lepidlo.


Polymetylmetakrylát (PMMA) sa v praxi, pre svoje optické vlastnosti, nazýva aj plexisklo , resp. PMMA je číry, bezfarebný polymér, ktorý je rozpustný v esteroch a ketónoch (napr. v etylacetáte, acetóne). Plexisklo lepíme jednosložkovým i dvojsložkovým lepidlem, s minimem bublinek ve spojích. Karolinus I napsal: Zdravím, potřeboval bych lepit laminátový rámeček síla -1mm na plexi.


Plexisklo může být čiré, mléčné, barevné, lesklé, matné, rastrované, plexisklová zrcadla. Speciální plexiskla – na svítidla, na LED diody, nerozbitná na kryty strojů, antireflexní na zasklení obrazů a fotografií. Predaj najširšieho sortimentu plexiskla za akčné ceny. Nám bude stačit znát jednoduchou poučku – čím silnější, tím lepší.


Jakmile máte navrtané zakládací lišty, můžete lepit polystyren. Na lepení plexiskla ( okna jsou z nějakého polykarbonátu ) se používá lepidlo na plexisklo. Zdeňku - doby lepení chloroformem jsou už dávno pryč.


Poradíte své praktické zkušenosti čím nejlépe rozleštit mírně poškrábané plexisklo na člunu. Na internetu jsem nějaké rady našel,ale mám strach, jak někdo psal,že záleží na materiálu a taky může při špatné aplikaci zmatnět. Muj otec na plexisklo pouzival lepidlo Lv takove zlute tube, jestli si to dobre. Lepidlo naneste na lepenou plochu pantu, klidně dejte více.


Pokud chceš plexi lepit jako fachman,tak CHLOROFORM. Plexisklo či tvrzený polystyren lze slepovat i metakrylátovými lepidly (např. Dentacryl, VIP Power Wel Weldyx Polyplast aj.).


Problematický je teflon, který nelze účinně slepit prakticky ničím. V měkčeném PVC, kožence a podobných plastech bývají změkčovadla, která mohou s lepidly reagovat, takže spoj buď nedrží, nebo se po čase lepidlo rozpadne. Výrobky z reaktoplastů, které chceme lepit , zvýšením teploty netají, nerozpouštějí se v rozpouštědlech, nanejvýš jen bobtnají. Určení druhu plastu Jestli se vám doma poškodil některý výrobek z plastu a vy potřebujete vědět, zda je slepitelný či neslepitelný, musíte určit, o jaký druh plastu jde.


Manželka neodjistila všechny západky a když to nešlo otevřít, tak trochu víc zatlačila a okno je ve svislé rovině napůl. Protože je to plexi tak jsem to. Výrobcovia majú v ponuke lepidlá pre tvrdé a mäkčené PVC, polystyrén, plexisklo , polyami polykarbonát, polyetylén i polypropylén.


Vo všetkých prípadoch je dôležité odmastenie povrchu, jeho zdrsnenie brúsnym papierom a dostatočný prítlak v čase lepenia pre dôkladné vytvrdnutie. Plexisklo se průmyslově obrábí stejnými stroji a do značné míry i nástroji jako dřevo - je však poměrně důležité použít dobře naostřené nástroje, protože při použití tupých dochází k napékání plexi na nástroj - tedy pilu, frézu. Ale nech si každý urobí akvárko z čoho chce, chcel som iba posunúť vlastnú skúsenosť a predísť prípadnému sklamaniu z výsledku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky