středa 18. března 2020

Ošatky ze slámy

Návod ako si vyrobiť ošatku zo slamy podľa postupu, ktorým sa vyrábali po tisícročia z prírodných materiálov, slamy a štiepaného vŕbového prútia. Pojďme si společně uplész očatku ze slámy, je to skvělá činnost pro relax. K pletení slámou potřebujeme slámu žitnou, pšeničnou či ovesnou, a čím je sláma delší, tím lepší.


Výroba nádob spirálovou technikou je postup, jehož kořeny můžeme zařadit (podobně jako u košíkářství) do mladší doby kamenné. Upleteme si ze slámy ošatku, která bude nejen užitečná a krásná, ale nám v současném modernizovaném čase umožní vyzkoušet si tradiční řemeslo. Z dřívějších dob jsou známé ošatky a nádoby ze slámy. My vám ukážeme, jak si takovou ošatku udělat ze suché trávy.


Vezměte si do ruky pár stébel slámy (popřípadě sena) a srovnejte je do úhledného snopečku tak, aby šly všechny jedním směrem a netrčely ven. Ze slámy , lýka, prutů nebo štípaných loubků můžeme uplést ošatku, ve které spojením přírodního materiálu a tradiční řemeslné dovednosti dáme vzniknout předmětu, který se nám bude hodit na ovoce, chleba, pečivo, nebo prostě jen. Popis oválnej ošatky zo slamy s použitím štiepaných vŕbových prútov, zdobenej dvojitou čipkou aj s uchom dvakrát prehýbaným prameňom slamy. Letošní ročník pořadu Řemesla našich předků věnovali autoři ze strážnického Národního ústavu lidové kultury slámě a dřevu. OŠATKA ZE SLÁMY NA VŠEMOŽNÉ POKRMY KURZ POUZE PRO DOSPĚLÉ PÁTEK 1. This feature is not available right now.


Ošatka vyrobená ze slámy. Na kurzu si za pomoci jehly vyrobíme ošatku ze slámy a lýka, které se říká slaměnka Používá se tradičně na pečivo a jiné potraviny, ale můžete sloužit i jako dekorace Lektorkou je Jana Papírníková OŠATKY ZE SLÁMY VYROBTE SI SLAMĚN. Poznámka : Mohu nabídnout i dílničku pro děti (šperky, textilní techniky, práce s papírem). Na předvádění výroby ošatek potřebuji 1m navíc.


Pletení ošatek je ideálním prostředkem k vyčištění hlavy od každodenních starostí a jedinečnou příležitostí k získání radosti z výsledku své práce. Po vydání mého příspěvku o výrobě ošatky z trávy jsem si vyměnil řadu mailů s panem Igorem Lastovkou (SK), který se výrobě ošatek. PLETENÍ OŠATKY ZE SLÁMY Workshop místo konání:. V současné době jsou na našem trhu ošatky z ratanu (pedigu), slámy a plastu.


Nejčastěji se používají ošatky z pevnějšího pedigu. Jsou různé velikosti a jak si vybrat tu pravou? Vhodná na pečivo, ovoce, kraslice a kynutí domácího chleba. Jsou vyrobeny s otvory k našroubování na linku.


Jsou výjimečné nejen svým vzhledem, ale také praktičností co se týče hygieny. Zvládnutí této techniky je vcelku snadné, jen potřebujeme trochu trpělivosti. Jakmile nám ten grif přejde do krve, pochopíme, proč ji lidé používali bez ohledu na to, kdy a kde žili. Výtvarnice Miloslava Zatloukalová z Brodku u Konice na Drahanské vrchovině kromě jiného vyrábí ozdobné i užitkové předměty ze slámy , rafiového lýka a. Užívá se rovněž na kynutí chleba. Vhodná do chalup i domácností na ovoce, zeleninu i pečivo.


Doba, kdy si lidé sami dokázali spoustu věcí vyrobit je již pryč. Záplava snadno dostupných výrobků vnucovaná vtíravou reklamou v nás podporuje pohodlnost. Malá kulatá ošatka, vyrobená původní technologií ze slámy a lipového lýka.


Na We-Straw brčkách ze slámy je geniální, že se nevyrábí. Jen se zpracovává to, co by se jinak nezpracovalo. A to je podle mě stoprocentní ekologie, ne vyrobit ekoobal a samotnou výrobou napáchat víc škody, než kdyby se použil klasický.


Hlavně naši zákazníci na brčka velice pozitivně reagují, všem se to líbí, někteří si to fotí. Je to cesta správným směrem! Naučíte se plést ošatky ze žitné slámy tradiční spirálovou technikou. Od 16:hodin, cena 2Kč, děti v doprovodu dospělých zdarma.


Vyrábíme různé kazety, slámové misky , ošatky na kynutí chleba, slámové prostírání. Tkáme koberečky na ručních stavech. Tento úsek výroby řídí dcera Veronika. Koberečky jsou mnoha barev a rozměrů.


Délka je libovolná a barva na přání zákazníka. Aby neplavaly na hladině, zatížíme je. Po nasáknutí vodou je podle druhu materiálu očistíme kartáčkem, u choulostivějších výrobků (např. lýko) se vyhneme mechanickému drhnutí a raději je. Praktická nádoba pletená ze slámy , kterou znali naše rodiče, prarodiče, rodiče prarodičů a mnoho generací před nimi. Pletení ze slámy provozovala zpočátku příležitostně, ve spoluprá-ci se svou matkou, zaměstnanou v dílně ÚLUV v nedaleké Lipové.


Po ukončení pracovního pomě- ru začala na počátku 90.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky