úterý 23. dubna 2019

Spojování okapových žlabů

Rozměry vhodných žlabů a svodů se určují z tabulky výrobce, přičemž je třeba znát velikost plochy, na kterou dopadají dešťové kapky. Vytvořili jsme pro vás montážní návod na okapové systémy. Zambelli technický poradce ukazuje krok po kroku, jak se spojí dva žlaby pomocí žlabové spojky. Vzájemný přesah je přibližně cm.


Rohový kus žlabu se otočí o 180° tak, aby zapadl do rovného kusu, a ohnutá část žlabu se kleštěmi opět upraví do. Proto je montáži okapů třeba věnovat náležitou pozornost. Při spojování jednotlivých žlabů použijeme spojku žlabu.


Důležité detaily spojování. Správná montáž okapů, žlabových háků, svodů a dalšího okapního příslušenství. Nedostatečné spojování okapových systémů. Zkrácená životnost měděného žlabu , díky časté chybě, spojování neutrálním silikonem. Přitom můžete okapový systém kdykoli.


Zezadu ji pouze nasadíme, zepředu ji připevníme sponou (při nasazení slyšitelně zaklapne). Je nutné přitom dodržet přibližně třímilimetrový odstup žlabů (dilatační mezeru) v každé spojce žlabu. Zahákněte zadní okraj spojky žlabu za zadní okraj žlabu tak, aby těsnicí silikonová podložka byla uprostřed spáry mezi žlaby.


Položte přední část spojky žlabu na přední okraj žlabu, zaklapněte zamykací mechanismus podle obrázku a přitlačte. Zafixujte zámek pomocí malého pojistného plíšku. Spoje okapových systémů se provádí buďto letováním z obou stran, nebo letováním a nýtováním, nebo nýtováním a lepením.


Ve snaze obejít tuto metodu spojování viz obr. Spojování okapových plechů – poradna. Co tak plastový okap a pozinkovaný pospojovat nýty a pak přes spoj.


Měděné okapy jsou přibližně třikrát dražší než ocelové pozinkované , cena se. Dodávají se jako skládací systém, žlaby se spojují speciálními. Okapy Marley mají jedinečným způsobem řešené vzájemné spojování okapových žlabů pro bezpečnou dilataci. Tak je zajištěna na principu vačka – drážka, s limitovanou vůlí, dostatečná dilatace. Následně vyříznete kdekoliv otvor a nasadíte kotlík, na nějž napojíte svod vytvořený s kolen a trubek.


Mám v plánu vyměnit okap u garáže. Z jedné strany garáže je svod a tam je to bez problému. Z druhé strany je sousední garáž. Konce okapových žlabů jsou do dilatačního výstupu zasunuty k rysce na teplotní stupnici, která odpovídá teplotě vzduchu v době montáže. Pohyb žlabu pouze v dilatačním výstupu zajišťuje montáž uzavíracího bloku (návod je součástí dodávky).


Dilatační výstup se nelepí! Na závěr odstraňte všechny drobné odřezky, špony a piliny z povrchu žlabů a rour. Spojení žlabů prostřednictvím žlabové spojky je velmi snadné a rychlé.


Umožní rychlé a přesné spojení dvou odvodňovacích prvků, jak řemeslníkovi, tak například majiteli chaty, přístřešku atd. Stačí pouze pár hmatů a spoj je prostřednictvím jednoho zaklapnutí hotov. Dnes nám postačí pouze jeden nátěr, který se spojí jak s pozinkovým.


Pozinkovaný plech, nejen okapových žlabů , se vždy musel ponechat nějaký čas. Jednoduchost a rychlost montáže okapů Lindab Rainline tkví v tom, že jde o. Chyba špatně navrhnutého profilu závětrných lišt. Díky své hloubce a správnému tvaru zabezpečuje řádný odvod vody ze střešní roviny do okapových svodů.


Montuje se u spodního okraje střechy na střešní okapové háky. Jednotlivé žlaby lze sesadit dohromady a spojit nýtováním a letováním, spojkami žlabů nebo klempířskými tmely. Před montáží se také žlab opatří čílky a hrdly, popřípadě rohy a kouty, je-Ii okap lomený.


Co se týká materiálů, které jsou zárukou delší životnosti okapů, jsou jimi například hliník, který se ve stavebnictví všeobecně výrazně prosazuje. Názvosloví okapových prvků Okapové střešní svody - odvádějí vodu v místě kotlíků svisle k zemi, kde vytéká pomocí výtokových kolen, nebo jsou svody napojeny do kanalizace. Svody jsou do fasády upevněny pomocí objímek (zděří).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky