pondělí 29. dubna 2019

Umrlčí prkna

V australském státě Victoria se nachází jedno z nejvyhlášenějších golfových hřišť, na které denně zavítá několik tisíc lidí. Patří k nim i záhadná umrlčí prkna. Ojedinělý obyčej nikde jinde v České republice neuvidíte.


Umrlci prkna neboli nemecky Totenbrett, kuriozita s hruzostrasnym jmenem. Slo o bavorsky obycej, ktery na ceskou stranu Sumavy rozsirili koloniste, prichazejici jiz. Tři najdete u kostela v Kvildě, další jsou ještě roztroušena v okolí - třeba v Železné Rudě, Kochanově. Svérázným zvykem bylo stavění umrlčích prken. Naopak velmi rozšířený je tento obyčej ve většině německých a některých českých horských vsích, hlavně na Šumavě.


Jejích místa byla pro procházejícího spojena s ideou důvěrně známého. Starý šumavský zvyk na obou stranách hranice. Jsou na české straně hor posledními, která se z mnoha původně v terénu osazených dochovala. Jsou to prkna, na které byl, podle prastarých místních zvyklostí, uložen nebožtík do doby, než počasí (zamrzlá zem) dovolí uložit ho do hrobu.


V dřívějších dobách, kdy nebylo možné pohřbívat během zimního období, se zemřelí uchovávali ztuhlí na půdách až do příchodu jara. Umrlčí prkna sloužila k ukládání zemřelých v období,kdy je nebylo možno pohřbít,např. Na Šumavské Horské Kvildě se vyprávěla strašidelná pověst. O Dušičkách uzavřel alkoholem posilněný mladík rouhavou sázku.


O půlnoci vyjde z hostince. Dávný šumavský zvyk, co k nám přišel z Bavor. Nebožtíkovo poslední poležení doma. V každé chalupě měli taková prkna vždycky v záloze. Cestou z trhu - umrlčí prkna (Šumava) English: On Way From Market - boards of the deceased (Šumava - Böhmerwald) The photo illustrates a custom once widespread in mountainous regions along Bavarian - Bohemian border, so called de:Totenbrett , a board on which body of a deceased reposed was after burial permanently installed along road to commemorate that person.


India – The Towers of Silence. Here one can feel and hear death the most. Více než s křesťanstvím tento zvyk, ač se tvrdí pravý opak, souvisel s rituální magií. O jedinělý zvyk, nikde jinde v českých zemích neužívaný, bylo stavění umrlčích prken. Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu.


Pokud sem zamíříte směrem od Hartmanic , naplánujte si cestu z Hořejšího Těšova , odkud na Kochánov vede Farmářská naučná stezka , kratší trasa vede z osady Keply po silničce, která míří do Petrovic u Sušice. Zvyk, stavět dřevěné pamětní tabule, se v současné době opět vrací. Dokládají velmi starý zvyk související s. Mysteriózní svět Šumavy s bezednými rašeliništi na větrných pláních, rázovitými horaly i drsnou krásou nevyzpytatelné přírody nám nesmírně. UKÁZKA Z POLICIE MODRAVA: Kdo se snaží za hranicemi prodat vzácná umrlčí prkna ? Tým Jany Vinické se pouští do vyšetřování Tým Jany Vinické se pouští do vyšetřování Tentokrát čeká vyšetřovatele z Modravy případ takzvaných umrlčích prken. V muzeích například v Kašperských Horách.


Na jaře po pohřbu byla označena řezbami a nacionály zemřelého, měla symbolický a ochranný význam pro pozůstalé. Když je chlap potichu, přemýšlá. Our new desktop experience was built to be your music destination. Při vzpomínání na ty, kteří se jara nedožili, přišla řeč i na umrlčí prkna. A pekař začal, že je tak krásného materiálu škoda, a že on by zrovna potřeboval novej vál na zadělávání těsta.


Tak si tam pro jedno dojdi,“ popíc. Lipová prkna pro řezbáře, řezbářská lípa,. Přírodně vyschlé smrkové fošny (cca 12m3) a prkna (cca 6m3), Většina 5m dlouhé.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Pokud nebožtík zemřel v zimě, kdy nebylo možné vykopat hrob, byl uložen venku na zdobené prkno.


Na jaře byl pak pohřben a prkno vystaveno na místě, kam zesnulý rád chodíval.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky