pátek 26. června 2020

Křížaly ze švestek

Tématické fráze: sušení švestek sušení švestek v troubě jak sušit švestky sušené švestky recept jak usušit svestky sušené švestky domaci sušene švestky sušení švestek v domácí sušičce sušené švestky recepty křížaly ze švestek jak se suší švestky recept na sušené švestky sušení švestek v sušičce suseni svestek v horkovzdusne troube jak susit svestky. Jablka či hrušky krájejte na plátky. Což pak při přepočtu, kde opravdu kvalitní sušené ovoce vyjde v obchodě na 6- i více za 100g je jen zlomek ceny obvzlášť když máte vlastní ovoce ze zahrádky. Díky ní si snadno a rychle připravíte chutné křížaly z jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce. U nás si vyberete tu nejkvalitnější sušičku ovoce.


Večer přelijeme sušené švestky a jeden usušený fík ve sklenici vlažnou vodou tak, aby byly plody ponořené. Křížaly se hodí i při pečení, do kaší nebo müsli. Jsou výborná čerstvě utržená ze stromu, jako mošt, víno, do povidel i marmelá do kompotů, uplatnění najdou v teplé i studené kuchyni. Především ze sušených jablek nebo pomerančů lze vytvořit krásné dekorace, většinou v období Vánoc. Na co bych se v tomto článku chtěla zaměřit, je jejich sušená forma, známá jako křížaly z jablek.


Asi jsem zoufalec ale dělám napůl loupané a ze slupkami. Víte oni křížaly se jen nejí ale přidávají se i do různých receptů,bowlí,čajů a nápojů. Potřebujete jak ze slupkou tak bez slupky. Navíc slupka je dost ostrá po usušení a děti to nemají rádi. Navíc křížaly používáme jako dekoraci při vánocích atd.


Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů ovoce, ale v podstatě by v ovoci mělo po usušení zůstat určité množství vlhkosti. Odborníci hovoří zhruba o pěti procentech. Usušené švestky i křížaly dávám jako moje babička do plátěných sdrhovacích pytlíků (dají se vyprat, jsou vzdušné , chrání proti molům a pod.).


Pytlíky se snadno podle potřeby otevřou a zase uzavřou, musí být umístěny ve větraném a vytápěném prostoru, ne ve vlhku. Jak uchovat křížaly z hrušek recepty, které budete milovat. Pokud chcete, aby křížaly měly krásnou světlou barvu, dejte nakrájené ovoce nejprve na minutu do vody s octem či citronem (na litr vody lžíce octu), aby ovoce nezhnědlo. Pokud je máčet nebudete, stane se jen to, že výsledek bude mít tmavší barvu. Tuhle zdravou pochoutku plnou vitamínů si můžete připravit v průběhu celého roku, nemusíte nutně čekat na sezónu jablek.


Tomu lze předejít tím, že než se ze švestek vypaří dostatečné množství vody, pokládáme je na střídačku tak, aby do sebe plata nezapadla. Některé sušičky se jednou za čas vypnou, aby předešly přehřátí nebo jinému poškození. Ze zcvrklých jablek dělám kompoty a peču skoro obden různé koláče a teď se jich zbavuji i takhle a zírám, jak mizí rovnou z topení :)) , jsou super. Ušila jsem si na ně pytlíky ze starého povlečení, ty se budou hodit i na houby a bylinky :)).


Kompot z jablek a sušených švestek. Výborný cuketový moučník. Pohankový nákyp s jablky. Buchta ze strouhaných jablek. Košíčky s vějířky jablek.


Hodí se například švestky, pokud nejsou přesušené, nebo křížaly ze šťavnatých hrušek (nejlepší je, pokud se konzistence ovoce blíží kandovanému, aby byl dortík šťavnatý). Z toho důvodu nejsou vhodné jablečné křížaly. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují. Downvoting a post can decrease pending rewards and make it less visible. Však také křížaly ze sušených jablek měly nezanedbatelné míst v zimním jídelníčku našich předků.


Svou chuť, barvu a především obsah výživných látek si však křížaly zachovají jen při správném postupu sušení. Naštípat polínka dříví, nasbírat šišky v lese, a každý den zatopit v kamnech, jinak to nešlo. V kamnovci voda po ruce stále teplá byla a jak voňavé buchty v. Také se s oblibou pekly tzv. Z malých rozdrcených usušených hrušek se připravoval prášek, tzv. Jaká dobrá a prospěšná jídla je možné ze švestek připravit?


Mimo již zmíněných zavařenin a kompotů, které každá hospodyně vaří podle svého, je to švestková tinktura. Ze švestek vyloupeme pecky, vložíme je do širokého kastrolu, mírně podlijeme vodou a vaříme minut, pak přidáme cukr s Gelfixem nebo želírovací cukr. Nakonec do směsi přidáme citrónovou šťávu a jádra ze švestek a vše za stálého míchání povaříme. Ve chvíli, kdy začne džem houstnout, nalijeme ho do vypařených skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem.


Pokud jí chcete nabídnout to nejlepší pro zdraví, rozhodně si pořiďte sušičku, která má řadu velmi praktických vlastností, které ocení nejedna domácnost. Dopřejte si domácí povidla ze zralých švestek. Receptů na švestková povidla existuje mnoho.


Rozdíly jsou v postupu i použitých ingrediencích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky