pondělí 8. června 2020

Napojení kouřovodu do komína

Revizní technik si udělal čas a poradil. Nakonec to vedu sice skrz zeď ale trochu šikmo cca půl metru na chodbě do komína. Respektive, cose týče krbových kamen je tato montáž snadná, stačí si vybrat správné vstrčné napojení do šamotového komína , kdy do šamotového sopouchu strkáme stranu redukce se šňůrou. Aby se zabránilo dalšímu zbytečnému ochlazování spalin v kouřovodu , je doporučeno kouřovod zapojit nejkratší cestou do komína.


Optimální variantou je použití zadního vývodu kouřovodu , pokud to konstrukce kamen umožňuje. Délka kouřovodu by neměla přesáhnout z účinné délky komína. Přičemž každé pravoúhlé koleno na kouřovodu se počítá za metr délky kouřovodu. K takovémuto zapojení se použije jednoduchá redukce (dvojkruží), která se vloží na vstup do komína. Tato redukce je uzpůsobena pro použití do keramických tvarovek tím, že její vnější rozměr je o 5–mm menší, že je oficiální rozměr kouřovodu.


Kouřovody ocelové pro kamna a krby. Kvalitní ocelové kouřovody pro zapojení kamen, sporáků a krbů do komína. První komplikací bývá sestava komínové paty (spodní části komína), která má vždy určenou výšku, do které kouřovod nelze připojovat. V produktovém listu každého systému ji obvykle nalezneme pod údajem o nejmenší možné výšce osy napojení kouřovodu.


Zaústění kouřovodu do komína v nevhodné výšce Vždy záleží na typu spotřebiče, kterým budeme vytápět. Jemu přizpůsobíme výšku zaústění kouřovodu. Sestava kouřovodu – krbová vložka nestojí v ose komína.


Dalším častým případem je to, kdy vložka stojí vedle komínu a vstup do komínu je. Pokud by jste chtěl v budoucnu kamna s jinou výškou odtahového hrdla pak by stačilo vyťukat v předstěně jiný otvor na kouřovod a vzadu za zástěnou (předstěnou) zkrátit nebo prodloužit svislou rouru kouřovodu a bylo by, nemuselo by se zasahovat do komína. Na následujícím obrázku jsou vidět dva možné způsoby zapojení kouřovodů z. Pokud bychom například do komínu o průměru 2mm zasunuli přímo natěsno. V jaké výšce by měl být optimálně zaústěn kouřovod z krbové vložky do komína ? Logicky uvažuji o nejkratší možné cestě ke komínu z krbové vložky, ale jaký zvolit průměr kouřovodu (už od krbové vložky rozšířit na 2mm, nebo zavést až do komína 1mm) ? Prostě, že by horký vzduch nešel hadicí do pootevřeného střešního okna, ale do díry do komína v podkroví.


Přes zimu bychom tuto díru ucpávali nějakou vatou nebo aspoň záslepkou, mřížkou. Při topení dřevem to snad bude fungovat, ale soused má kotel na hnědé uhlí a asi tak dlouhou trubku od kotle do komína a kotel staršně dehtuje a ta trubka se silně a rychle zanáší sazemi, takže jí musí každý týden čistit. Výrobce KARL (37) Parametry Tloušťka.


Napojení do šamotového komína. Seřadit Doporučené Nejlevnější Nejdražší Nejprodávanější N. Pokud máte průměr kouřovodu u komína úplně stejný jako je váš kouřovod u kamen, můžete kamna zapojit rovnou na komín. Pokud mají kouřovody různý průměr, použijte redukci do komína a máte taktéž hotovo. Pak vytvoříme nejkratší trasu kouřovodu tak, že hned na hrdlo vložky umístíme nastavitelné koleno 0-45° a nasměrujeme ho směrem jednak dozadu a zároveň i do boku ke vstupu do komína (tedy nejkratší cestou ke vstupu). Dále použijeme trubku patřičné délky a nakonec nastavitelné koleno 0-90° s čistícím otvorem.


Komín musí být po celé délce kontrolovatelný a. Převlečné napojení kouřovodu na keramický komín, s těsnícím provazcem. Pro teplovodní krbové vložky s odkouřením pr. Redukční napojení do keramického komínu pod úhlem 45°.


Přechod z kouřovodu 1mm do komína 1mm. Materiál: mm ocelový plech. Potřebuji do komína dostat kamna.


Doba od jara do podzimu se hodí pro kontrolu, pravidelnou údržbu, případnou rekonstrukci komína či třeba pro výměnu kouřovodu. Pokud se do komína dostane vlhkost a pokud dojde k proniknutí této vlhkosti do zdiva, dostanou se tam s ní i rozpuštěné saze. Po zatopení a zahřátí komínu se tato vlhkost vypařuje a uvolňuje zápach spalin do okolí. Tato závada se v podstatě nedá krátkodobě odstranit.


Svislá vdálenost od napojení kouřovodu do komína po vrchol komína. Tato výška je zdrojem komínového tahu a je důležitá pro návrh průřezu komína (spolu s výkonem a teplotou spalin). Pro plyn musí být účinná výška komína min. Kotle ústředního topení na tuhá paliva však obvykle potřebují minimálně - m. Na půdu do podkroví si pořídíte jakákoliv kamna na TP ale s horním vývodem pro kouřovod a necháte je napojit přímo nerez rour. Ak je sanie do šachty nad strechou v úrovni ukončenia komína , môže si silný krb, hlavne pri rozkurovaní potiahnuť spaliny do tejto šachty.


Samozrejme tvoje riešenie z povaly je lepšie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky