pondělí 24. září 2018

Lilie rady pro pěstování

Ideální substrát pro lilie by měl být lehký, bohatý na živiny, dobře propustný, obohacený o vyzrálý kompost nebo o rašelinu. Zcela nevhodná je těžká, přemokřená zemina. Kdy sázet lilie Vysazovat můžete lilie z podzimního přesazování, cibule si lze koupit na jaře v zahradnictví, ty většinou pochází z Holandska. Denně Vám přinášíme návody, rady , tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit. Byly krásně narašené do květu a za nedlouhp všechny vykvetly a uschly.


Při předání mi říkali, že se tam. Vhodné stanoviště pro pěstování lilií. Má ráda sluníčko i polostín. Proto pro ně na zahradě vyberte takové místo, kde zachytí alespoň dopolední sluneční paprsky. Pěstování lilií není tak úplně jednoduché.


Lilie je mírně náročná na pěstování. Rod lilie má osmdesát volně rostoucích druhů, které najdeme na různých stanovištích v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Je vhodná i pro pěstování v květináčích.


Při mírné zimě můžeme květináč nechat přezimovat venku. Pokud pěstujeme tuto lilii v záhoně, cibulky na zimu vyjmeme z půdy, očistíme a uchováváme v písku či hoblinách na místě chráněném proti mrazu. V těchto skupinách najdete malé skalkové druhy, ale i dlouhány s dvoumetrovými stonky. Mezi nejméně náročné a nejvděčnější orchideje, vhodné i pro nezkušené, patří oblíbený Phalaenopsis, česky můrovec.


U nás jsou domácí dva druhy – lilie cibulkonosná (L. bulbiferum) a lilie zlatohlávek (L. martagon). Obě patří k silně ohroženým druhům a jsou zákonem chráněné. Požadují propustnou humózní půdu a dobrou drenáž. Další podmínky pro pěstování Vytrvalé lilie mají rády sluníčko, umístit je můžete také na pohostinné stanoviště.


Tyto vznešené rostliny, jež jsou okrasou zahra mají rády pravidelnou zálivku a nesnesou delší sucho. Ve vlhkém létu trpí lilie bělostná houbovými chorobami, a tak hrozí, že pokud jde po sobě několik mokrých roků, může lilie zcela vyhynout. Nároky na půdu pro pěstování lilií Půda má být propustná, živná, vyhnojená vápencem.


Je oblíbená nejenom pro svoje nádherné zbarvení květů a opojnou vůni. Existují i druhy méně vzrůstné určené přímo pro pěstování v květináči. Malé cibulky které lilie vytvářejí ještě před květem V této sezoně jsem již na podzim zasadil cibule do květináčů. Můžete si buď koupit již. Pro správné pěstování lilií na zahradě je potřeba vybrat správné místo a připravit ho.


Pro lilie vybírejte slunné stanoviště, které je chráněno před poledním přímým žárem. Některé odrůdy jsou rády za umístění mezi stromy nebo v polostínu. Co se týče půdy, měla by být neutrální, až mírně kyselá, pro odrůdu ‘Martagon hybridy’, ‘Candidum hybridy. Nikdy lilie nesázejte do místa, které je mokré a vlhké.


Pro pěstování lilií zvolte slunné nebo polostinné stanoviště. To tyto nádherné květinky špatně snášejí. Pokud ale chcete, aby vypadaly podle vašich očekávání, je dobré si vybrat takové, které budou odpovídat dalším rostlinám ve vaší zahrádce. Domácí pěstování - lilie , vánoční hvězda, bylinky už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Zajímají je především lilie vhodné pro venkovní pěstování na zahradách. Ty se často liší od lilií pěstovaných na řez mj. Také je nutno konstatovat, že na vyšlechtění mnoha zahradních lilií se významnou měrou podílejí mnozí šlechtitelé amatéři.


Tato vysoká květina zůstává v půdě po dlouhé roky, její místo v zahradě proto zvolte uváženě! Zabrání přenosu virových.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky