pondělí 14. ledna 2019

Zrání betonu

Co ovlivňuje dobu zrání betonu a kdy lze pokračovat se stavbou? Stavíte, tlačí vás čas, máte vybetonováno a nevíte, zda již můžete začít s dalšími. Teplota by měla být alespoň stupňů. Pokud klesne pod bod mrazu, dochází již ke znehodnocení betonu.


Proto je důležité při betonování v zimě směs a prostředí v okolí zahřívat např.

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. SN EN 206-Beton - část 1: specifikace, vlastnosti, výroba a shoda uvádí v čl. Proč vznikají praskliny v betonu. Praskliny v betonu vznikají v průběhu procesu zrání betonu.


Doba zrání se obecně uvádí jako dní. Nicméně dobu zrání ovlivňují některé faktory, mezi které primárně patří vlhkost a teplota okolního vzduchu.

A stejně tak čím je vlhkost vzduchu vyšší, tím beton zraje pomaleji. Zrání betonu a zvyšování pevností betonu ovšem probíhá stále dále i po tomto termínu, jen se snižující se rychlostí. Při použití aktivních příměsí do betonu , jako je popílek, mikromletá vysokopecní struska a podobné materiály,.


Smršťování betonu je způsobeno zejména odpařováním vody z čerstvého betonu , vysycháním tvrdnoucího a ztvrdlého betonu a následně fyzikálněchemickým procesem, tzv. Tyto novotvary mají totiž menší objem, než je objem cementu rozpuštěného ve vodě. Zabýváme se výrobou betonu , dopravou a čerpáním betonu všech druhů a tříd po celé České republice, a také na Slovensku. Výrobu betonových směsí doplňujeme o výrobu litých anhydritových a cementových potěrů, cementových litých pěn, zdicích malt a materiálů pro stavbu vozovek.


Krom nárůstu pevnosti, která je v tomto případě vedlejší, dochází v průběhu zrání betonu k jeho dotvarování. Beton se smrskne, pokud je blbě umístněna výztuž, tak se betonová deska třeba ohne. V daném případě, je tedy vhodné zvážit riziko dotvarování betonové desky s ohledem na velikost koupelny. První použití hydraulického betonu , podobného tomu, který se používá v současnosti, tedy s pojivy na bázi hydraulických vápen, přírodního nebo.


Můžeme použít rovněž speciální směsi, které dobu zrání betonu urychlí. Doba schnutí betonu závisí také na povětrnostních podmínkách (déšť, sněžení, síla větru). Také tvar a objem betonované konstrukce má vliv na zrání. Při posuzování vodotěsnosti betonu se nezapočítávají různé hrubé poruchy (trhliny, štěrková hnízda, díry v betonu apod.), které umožňují pronikání vody a kde je nutno beton opatřit vodotěsnou izolací.


Pro představu uvádíme níže uvedený graf demonstrující zrání betonu při různých teplotách.

Nakonec byl vyvozen závěr, že beton dosáhne přibližně stejných pevností při různých teplotách právě po dnech. Nízká vlhkost betonového podkladu před položením dřevěné plovoucí podlahy je podmínkou dobrého výsledku. Můžete mi poradit, jak tlustá by měla být betonová podlaha v garáži a kolik mbetonu by potřeboval na 20mgaráže. Na tuto tloušťku by bylo zapotřebí 6kubíku betonu. Svaz Výrobců Betonu České Republiky.


Obsahuje podrobné informace o betonu , využití betonu a jeho historii. Slouží jako průvodce betonem pro profesionální i laickou veřejnost. Asi za necelý týden máš tak pevnost. Záleží na kvalitě betonu. Problémy jsou s podlahou a pokládáním dlažby na čerstvý beton , kdy se beton roztahuje a pak smršťuje.


U té tvé chatičky a patek je to daleko jednodušší. Za dny můžeš bez obav dělat. Během zrání , hlavně první týden po položení betonové podlahy, dochází ke smršťování položeného materiálu, a tím mohou vzniknout vlásečnicové trhliny.


V čerstvém betonu je proto třeba vytvořit pracovní spáry.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky