pátek 31. července 2020

Izolace mezi trámy

Jak vypadá foukání izolace mezi trámy na půdě v praxi - původně jsem toto video natáčel pro přítelkyni, ale pak jsem usoudil, že jak vypadá foukání izolace Climatizer plus může. Do mezer mezi trámy se pak vtlačí na míru přiříznuté desky z kamenné vlny (Rockmin, Rockmin Press, Airrock LD), pod které se upevní nepropustná fólie. Zateplení mezi trámy má určitá rizika.


Hlavní podmínkou je, aby tepelná izolace byla dobře paropropustná a skladbu stropu shora difúzně neuzavřela. Proto není vhodný například polystyrén v deskách. Provazec z dřevité vlny je oblíben jako výplňový materiál mezi trámy roubenek a srubů. Ten minerál nebo foukaná izolace mezi trámy řeší pouze vzduchovou neprůzvučnost, vy byste ale měl mezi dvěma vytápěnými a užívanými prostory taky řešit útlum kročejového hluku, takže skladba by pak mohla vypadat takto: krytina, podla. Uložení izolace nad konstrukci krovu je zase vhodná, pokud chceme získat, co největší prostory pod střechou.


Jak zateplit šikmou střechu svépomocí? Divize ISOVER ve spolupráci s portálem Svépomocí. Tepelná izolace stropu bungalovu – jednopatrového rodinného domu – mezi trámy. Isover ORSTROP je izolační deska vhodná pro nezatížené tepelné, zvukové a protipožární izolace stropů ( mezi stropní trámy ), bepochozích pů podhledů. Vnitřní izolace mezi trámy , plocha 1m aplikace jeden den.


Výpočet normálního stavu Výchozí výpočet byl proveden pro klasickou skladbu podlahy a stropu a uložení trámu ve zdivu z plných cihel tl. Střešní tepelná izolace se obvykle vkládá mezi krokve. Pokud by však tloušťka tepelné izolace zabírala pouze prostor daný výškou krokví, byla by zcela nedostatečná.


Tepelnou izolaci střechy nebo nejvyššího stropu lze dělat v jiné etapě než izolaci fasády. Zůstalo by: Omítka, rákos, prkna, vzduchový prostor mezi trámy bez násypu, na trámy seshora rošt z prken po celé ploše půdní plochy (1m2), parozábrana v jednom kuse na celých 150m minerální izolace a zase na celé parozábrana a něco prozatímně pochozího. Pokud jsem to pochopila správně, měl by se při tomto způsobu vynést rosný bod mimo trámy. Zdravím chci provést následující odstranit půdovky s násypem na půdě, odklopit zaklop z fošen, ošetřit bochemitem, vložit mezi trámy vatu záklop vrátit. Vložení izolace mezi stávající trámy Druhou variantou možného zateplení stropu je vložení izolačního materiálu mezi stávající trámy ve stropní konstrukci.


V takovém případě je třeba nejdříve shora otevřít strop, tedy odstranit podlahu půdy, násypy a horní záklop. U půdních prostor se izolační vrstva aplikuje při zateplení stropu půdy mezi trámy , kde je nejvhodnější použití pěnové izolace s otevřenou strukturou. Dřevěné části nejprve důkladně očistíme a následně aplikujeme technologii tlakovým postřikem umožňující aplikaci do hůře přístupných míst (trhliny na povrchu trámu, štěrbiny mezi trámy ). Zvuková izolace podlahy z tvrdého dřeva písek Zvuková izolace písek podlahy Zvuková izolace písek podlahy Samozřejmě, že vše závisí na způsobu, jakým je zařízení doporučil zvládnout, je třeba naplnit pískem mezi trámy a podkladu, a to nejen mezi trámy a top mount plovoucí podlahy systém.


Realizace je rychlá a dlouhodobá. Jedná se o šetrné a zdravotně nezávadné řešení. Izolace proti kročejovému hluku se počítá z měření hladiny akustického tlaku vytvářeného standardizovanou metodou kladiva. V případě, že máš dům nakloněn, tak lze oba systémy kombinovat.


Podélná spára mezi jednotlivými trámy je detail, který lze provést několika různými způsoby. Má zcela zásadní vliv na charakter stavby, její vzle kvalitu vnitřního prostředí a tepelný odpor stěn. Po přečtení jiných odpovědí jsme došli k záverů, že bude problém k první polovině - kondezace vodních par v izolaci a ve druhé nedostatečná výška izolace(není možné dodat izolaci zhora, zdola max. cm).


Teď nevíme jak dál - dům po rodičích. Volil jsem proto 18cm mezi krokve a 16cm pod krokve, čímž jsme docílili tepelného odporu 7. Dvěma vrstvami vaty se navíc zakryjí případné netěsnosti kolem krokví a mezi jednotlivými bloky vaty. Foukaná izolace Supafil zateplí prostor mezi trámy na půdě nebo vzduchovou mezeru ploché střechy.


Proto se mezi tepelnou izolaci a interiér vkládá parotěsná fólie, která má také kromě ochrany tepelné izolace proti vlhkosti i zajistit antihlukovou izolaci, tedy akusticky izolovat interiér od hluku z exteriéru. Tato se zajistí vzduchotěsností. Na této stránce naleznete veškeré odpovědi na dotaz na téma: zvuková izolace mezi trámy.


Investice do kvalitní tepelné izolace se relativně brzy vrátí. Další neméně podstatnou funkcí tepelné izolace je účinná zvuková izolace a ochrana proti požáru. Toto řešení však znamená, že trámy vám budou tvořit tepelné mosty, a též té izolace zrovna moc nebude.


Mezi stávající stropní trámy se vloží nový nosník (dřevěný trám, nebo ocelový válcovaný profil I).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky