pondělí 20. července 2020

Uložení hromosvodu

Daliborova animace o správném návrhu a realizaci jímací soustavy - hromosvodu při použití nejkvalitnějších komponentů od společnosti DEHN. Nadzemní části hromosvodu mohou být opa třeny ochranným nátěrem, chráni cím před kor ozí. Tím Tím se prodlouží živo tnost pozinkovaných ocelových vodičů i da lších částí. Podle výkresu: základy z projektové dokumentace si vypočítejte, kolik metrů budete potřebovat zinkované zemnící pásoviny a zemnících svorek. Provádíme veškeré práce spojené s montáží hromosvodu v občanské výstavbě (rodinné a bytové domy), průmyslové objekty (montážní, výrobní a skladové haly), opravu a výměnu svislých svodů po provedené revitalizaci budov (zateplení).


Posledním článkem hromosvodu je uzemňovací soustava. Jestliže je správně nainstalována, dojde v zemi k bezpečnému zneutralizování bleskového napětí. Držáky hromosvodu jsou vyrobeny z nerezové pásky a plastového úchytu pro drát, který zároveň slouží jako matice pro dotažení pásku.


Tam, kde spodní vrstvy půdy jsou dobře vodivé, nebo kde je nedostatek prostoru pro uložení jiných zemničů, se doporučuje užít zemniče z jednotlivých tyčí nebo zemniče hloubkové. Použije-li se několik tyčových zemničů, nemá být s ohledem na jejich elektrické využití mezi nimi menší vzdálenost, než je délka tyčového zemniče. Ještě k tomu hromosvodu pod omítkou. Uložení vodiče je jedna z mnoha věcí, další je třeba zaústění do fasády aby tam nezatékalo, ale aby nebyl příliž velký ohyb aby případný blesk neseskočil bokem, dále pak problém vlhkosti v té trubce, s čím je spojené spodní vyústění atd.


Při kontrole instalovaných svodů je nut­né se zaměřit také na to, zda jsou svody in­stalovány přímo svisle a zda je vytvořeno co nejkratší spojení jímací soustavy se zemí. V projektové dokumentaci máme zakresleno umístění zemnícího pásku, včetně všech vývodů, na povrch pro budoucí napojení hromosvodu i uzemnění elektro rozvaděče v domě. K dispozici jsme měli i potřebný výpis materiálu pro zemnění, který jsme odeslali do společnosti KV Elektro, ve které jsem již kupoval materiál na svou předchozí stavbu. Kvalitní uzemnění hromosvodu je nezbytně nutné pro zajištění dostatečné bezpečnosti stavby. Ti použijí ověřené díly a materiály, při instalaci dodržují všechna právní doporučení a normy.


Instalace hromosvodu vyžaduje odborníky. Tak jste i při blescích a hromech dobře chráněni. Hloubka uložení zemniče by měla být minimálně m. Záleží na místních půdních podmínkách jak bude muset být zemnič rozsáhlý a na tom jakých hodnot budete chtít dosáhnout. Má to i ekonomickou hranici kdy se již neviplatí cpát do země tuny železa, protože zlepšení parametrů je od jisté hranice minimální. Doporučuji pozvat si odborníka, který má.


Nejdůležitější a často podceňovaná část, kdy je nutno striktně dodržet správné uložení , montáž a následné antikorozní opatření soustavy a dosáhnout tak správných a daných hodnot při následném měření. Vodivé prvky bez oddáleného hromosvodu (anténní stožáry, komíny, vzduchotechniky,…) Oddálený hromosvod je základní součástí každé jímací soustavy. Chrání vodivé prvky před přímým úderem blesku a izoluje od vedení hromosvodu. Poblíž jímací části hromosvodu u hřebene střechy se nachází „jen“uchycení konstrukce TV antény, stříška kovové vložky odkouření kotle na komíně. Jímač hromosvodu je vyveden poblíž a nad jejich úroveň.


Při uložení do betonu se použije holá nebo pozinkovaná ocel, při uložení do země se použije korozivzdorná ocel, materiál 1. U LPS ( hromosvodu ) je poměr škod v přímé souvislosti s nedodržením technických předpisů a provedením, zcela opačný. Uvažení, jak si ceníte majetku a především zdraví svého a zdraví svých blízkých, je jen a pouze vaše volba. Uložení klasického hromosvodu do zdí nebo pod omítku má poměrně mnoho rizik. Hrozí poškození omítky při zásahu bleskem i díky teplotním změnám, mezi svody (holým drátem) a vnitřními kovovými instalacemi může dojít k přeskoku bleskového proudu a vzniknout požár, drát v omítce rychle koroduje, může se navenek projevit i změnou barvy omítky a podobně.


OTÁZKA: Uložení vedení propojujících jednotlivé zemniče: Můj dotaz se týká hloubky uložení zemničů hromosvodu. V jaké minimální hloubce musí být. Pokud nebudete mít možnost nebo nebudete chtít z nějakého důvodu připevnit TV anténu na komín, tak nezapomeňte na uložení prostupové tašky pro anténu. Dále je možné instalovat různé střešní doplňky , jako například protisněhové zábrany , nebo okrasné doplňky do štítu střechy.


Je uložení rozvodů v rekonstruovaném RD jinde, než v podlaze reálné? Je možné vést se stoupačkou vody a kanalizace i přívod elektriky do bytu? Vzdálenosti se měří mezi vnějšími povrchy kabelů, potrubí, stok, ochranné konstrukce nebo kolejnice bližší k vedení.


Pronejmenší vzdálenosti mezi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky