středa 12. srpna 2020

Konstrukční spoje dřeva

Dřevěné spoje dřevostavby jsou velkým tématem a doufáme, že vám tento článek problematiku konstrukčních spojů dřevostaveb alespoň trochu přiblížil. Máte-li zájem o stavbu malého cenově dostupného domu ze dřeva , doporučujeme vám z našich publikací především knihu Jak postavit malý dům , kterou si můžete objednat přímo ZDE. Spoje mohou být lepené i nelepené, tzv.


Vždy počítají s vlastnostmi dřeva. Dřevo je živý materiál, jeho vlastnosti se mění, podle okolností se sesychá, rozpíná, pohybuje se. Například správně vyrobený svlak se sesycháním ještě více zpevňuje. Dalšími činiteli, kteří přímo ovlivňují spojování dřeva , jsou vzájemná poloha prvků, velikost a způsob namáhání spoje a rovněž celkové rozměry spojovacích prvků. Nejpoužívanější tesařský spojovací materiál tvoří mechanické prostředky jako jsou hřebíky, kolíky, šrouby, tesařské vruty atd.


Snažíme se nepoužívat nevhodné konstrukční spoje , ve kterých by se mohla držet voda. Dále je nutné umožnit „dýchání“ zabudovaného dřeva. To zajistíme například tím, že použijeme vzdušnější uchycení dřevěných prvků v kovových nosičích.


Předmětem řešení byly spoje prvků z rostlého dřeva třídy pevnosti Cspojované hřebíky, vruty, kolíky, závitovými tyčemi a svorníky. Poznatky a závěry vyplývající z analýzy uvažovaných spojů mohou být využity při navrhování a provádění kolíkových spojů v dřevěných konstrukcích. Tesařské konstrukční spoje Jsou tradičním způsobem, jak spojovat dřevěné prvky. Vlhkost dřeva KVH hranolu by měla činit , nejvýše ale. KVH hranol je možné vyrábět prostřednictvím silných spojů jednotlivých dílčích kusů v délce do metrů.


U KVH hranolu je proto používána pouze metoda klínového spoje. Pro konstrukční hranoly KVH se vybírá vysoce kvalitní, převážně jehličnaté řezivo, zejména smrkové. Přehledně popisuje jednotlivé způsoby ochrany a řešení jednotlivých detailů.


Zabývá se také možností kondenzace v konstrukci a požadavky na správnou skladbu konstrukce. Rybinový spoj je konstrukční rohový spoj, který se používá u staveb z masivního dřeva – srubů a roubenek. Není u něj zapotřebí využití žádného.


Správný postup při lepení dřeva je velmi důležitý pro pevnost vzniklého spoje. Příprava spoje na lepení Spoj, který budeme lepit je docela náročný na výrobu. Protější plochy k sobě musí dokonale přiléhat, čím větší plocha, tím je spoj pevnější. Pro laťové spoje nebo vysoce namáhané spoje dřevěných konstrukcí: Systém WT je přesvědčivé řešení pro různé použití. Ve srovnání s tradičními spojovacími prostředky jako jsou hřebíky, běžné šrouby do dřeva nebo plechové třmeny, WT systém šetří čas při návrhu i montáži a jsou zajímavé svou estetikou, bezpečností a velkou únosností.


Podkategorie supluje roli filtrů - všimli jsme si totiž, že. Vruty do dřeva patří mezi spojovací materiál, který v hojné míře používají jak profesionální řemeslníci, tak domácí kutilové. Aplikace vrutu do dřeva je snadná a rychlá, ať už jde o spoj konstrukční či o spoje , kterými připevňujete různé díly s pomocí hmoždinek. Při namáhání spoje nedojde k vykotlání dřeva okolo hřebíku, a tím ke ztrátě pevnosti.


Spoj na svlak Svlak zároveň umožňuje částečný pohyb dřeva při změnách vlhkosti, aniž by došlo k poškození výrobku. Použití lepidla je však v současnosti u dřeva omezeno technologicky i konstrukčně, proto se používají různé typy spojovacích prostředků. Z hlediska navrhování dřevěných konstrukcí bývají spoje dřevěných stavebních prvků velmi často problematickým detailem a ve srovnání se spoji ostatních konstrukčních materiálů i poněkud nevýhodné. Pro každý truhlářský výrobek je nutno vhodně zvolit a vyrobit konstrukční daný spoj.


Konstrukční spoje jsou nedílnou součásti truhlářské výroby. Jednoduchý rám se skládá ze čtyř. Lze jej používat na veškeré konstrukční či dekorativní prvky, jak v exteriéru tak v interiéru, např. Rohový rámový spoj na pokos se skrytým vlastním perem (se zadlabaným čepem). Lepší rozměrová a tvarová stálost výrobků, je dosažena snížením navlhovosti dřeva.


Na veškeré konstrukční spoje z tohoto tepelně upraveného dřeva se používají spojovací prvky výhradně s antikorozní úpravou či nerezových ušlechtilých ocelí. Vruty konstrukční do dřeva se zápustnou hlavou nakupujeme od prověřených výrobců z Evropy či Asie. Praha, Ostrava, Brno, Hradec Králové či České Budějovice, je jedno, kde přesně realizujete projekt či kde máte dílnu. Nejčastějším škůdcem dřeva je voda.


Zvyšuje vlhkost dřeva a tudíž umožňuje jeho napadení dřevokaznými houbami nebo hmyzem. Svlak je důmyslný spoj dokonale využívající vlastnosti dřeva. Používá se buď ke zpevnění a prevenci kroucení širokých desek, nebo jako konstrukční spoj. Spojování dřeva je podmíněno vzájemnou polohou prvků, jejich rozměry a způsobem a velikostí namáhání spoje. Pro rychlé spojení dvou nebo více dřevěných částí se používají mechanické spojovací prostředky jako hřebíky, šrouby, kolíky a podobně.


Dřevěné části je možné navzájem spojit i různými lepidly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky