pondělí 3. srpna 2020

Proc se rosi okna

Pokud se Vám rosí stará okna , a přemýšlíte, jak vybrat nová, aby se nerosila, doporučujeme navštívit průvodce výběrem plastového okna. Vhodná volba rámu, zasklení a následná správná montáž tento problém z velké části eliminuje. Všechna moderní plastová, dřevěná i hliníková okna a dřevěné a hliníkové dveře se osazují kvalitním těsněním, které zabraňuje profukování. Chystáte se pořídit si nová okna , ale bojíte se rosení? Rosící se okna nejsou nijak neobvyklý problém.


Základní příčiny jsou dvě - v bytě je příliš vysoká vlhkost, nebo je sice vlhkost v normě, ale v bytě. Rošení není vada okna , je vizitkou dobrého těsnění, ale nedostatečné výměny vzduchu. Proč se rosí skla a výplně oken, dveří a vrat? V případě reklamace jsou připraveni provést měření a zdůvodnit, proč se Vám okna a dveře rosí. Reklamační technici Vám rovněž poradí, jak co nejvíce rosení omezit.


Mam plastové okna a když je venku nula nebo mrzne tak se mí rosi okna. Montujeme plastová okna z vlastních výrobních linek a jako přímí výrobci k nim proto dokážeme zajistit plnohodnotný servis. Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jde zjistit pravou příčinu rosení oken. S příchodem chladných dnů, přichází nemilá zábava: každé ráno a někdy. Rosení oken za chladného počasí trápí nejvíce ty, kteří mají starší okna.


Stává se ovšem velmi často, že rosení oken se objevuje i na zcela nových. Když se vzduch potká s chladnějším povrchem, zbavuje se vlhkosti a vzniká rosa. Okna se mohou rosit několika způsoby. Odpověď jsme našli v časopise Nový byt, kde se k této otázce vyjadřoval Martin Hanák ze Svazu českých a moravských.


Ráno se vzbudíte a pod oknem malá potopa. Okenní tabule jsou orosené, v bytě se začínají objevovat první plísně. S rosením se setkal už snad každý. Myslím si že to bude špatná cirkulace vzduchu.


Okna můžou být příliš těsné a neproudí přes ně vzduch. Ke kondenzaci vzdušné vlhkosti dochází, když se teplý a vlhký vzduch střetne s chladnějším povrchem. Hovoříme o takzvané teplotě rosného bodu, při.


Pokud v podzimním dešti usednete promoklí do auta a „zapotí“ se vám všechna okna zevnitř ještě než se rozjedete, nijak zvlášť se. Bývá to hlavně za bezvětří v. Z oken pak stéká voda na vnitřní parapet a. Rosení skel a rámů není způsobeno žádnou vadou okna. Naopak k němu přispívá, když okna dokonale těsní. Jedině rosení okna v meziskelním prostoru.


Neustále se zvyšující nároky na úspory tepla budov zapříčinily velký posun kupředu v oblasti okenních konstrukcí, a to nejen z tepelně-technického. Teplý vzduch narazí na ledové okno a začne se rosit. Dříve když byly staré dřevěné okna a profukovat jimi. V nabídce firem jsou i okna s větracími kanálky či ventilačními klapkami , které se montují přímo do rámu okna.


Jak na vlhkost a rosení oken? Vyměnili jste svá stará okna za nová, která dokonale těsní? Nedivte se , když se objeví vlhkost na rámech a skle.


Nepíšu o dění kolem,ale o tom,čím se mohou poučit ostatní a také nalézt řešení. Takové články si i rád přečtu a přidám reputaci. S výměnou starých dřevěných oken za nová dokonale těsnící plastová okna se mikroklimatické poměry v prostředí bytu výrazně změní.


Z hlediska nákladů na vytápění velmi příznivě. Horší je to z hlediska vlhkosti, pachů a odérů produkovaných provozem domácnosti a pobytem lidí. Orosené okna a dveře jsou častým jevem, se kterým se setkáváme v zimních měsících, kdy dochází k výraznějším rozdílem mezi vnitřní a vnější. Osobně si to vysvětluji tak, že v případě, že nemáte zatěsněné žádné okna , tak se vnitřní vlhkost sráží na nejchladnějším místě a to je vnější okna.


Když jsem zatěsnil vnitřní okna , staly se nejchladnějšími vnitřní okna (protože zvenku na ně táhla zima přes nezatěsněné vnější okna ). Pak jsem zatěsnil i vnější okna a už si přesně nepamatuji. Abych byla upřímná, tak se nám rosí i okna , ale s tím se potýkáme už asi měsíce a ve čtvrtek nám je přijdou seřídit, ale že by to mělo co dělat i se záchodem to mě nikdy nenapadlo. Okna i dveře jsou ochlazovány zvenčí vlivem změn počasí a zevnitř působí taktéž rozdílné vlivy. Njsilnější intenzitu z pohledu změn teploty mají místnosti typů koupelek, kuchyní a tak podobně. Zde se vyskytuje již tak zmíněné velké množství vlhkosti.


Ale nemusí jít jen o tento přípa ale na vině může být i například špatné větrání nebo neuvážené. Pokud se tedy na místě, kde se nám rosí okna , následně objeví i plíseň, dochází k závažnému porušení vyhlášky o technických požadavcích na stavby. Takový stav je důvodem k neprodlené reklamaci dodaného díla z důvodu ohrožení života a zdraví osob obývajících příslušné prostory.


Domy se stále dokonaleji těsní (zejména okna ), což sice uspoří energie vydané na topení, ale zároveň musíme pamatovat na vydatné každodenní větrání (hlavně v cihlových novostavbách, kde je velký podíl vlhkosti nasáté do stavebního materiálu).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky