pátek 9. srpna 2019

Nejlepší dřevo na uzení

Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. Vhodné palivo dodává uzenému masu jeho nezaměnitelné aroma možná ještě více, než to činí různé nálevy, láky a marinády z bylinek. Ale chci se zeptat zda by se dal použít i akát.


Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Na závěr uzení dřevo ovoníme speciálním kouřem z jalovce, jehličí, aromatických bylin či ze švestky. Teplým kouřem to jde rychleji V našich domácích udírnách používáme častěji teplý až horký kouř, neboť uzení je vesměs kratochvíle víkendová.

Tedy za nejlepší dřevo na uzení se považuje buk a dub, některé tvrdé peckoviny jako švestka, třešeň, meruňka. Konzervační princip uzení spočívá ve. Zejména při uzení klobás se vyplatí vsadit vše na švestkové dřevo mající zcela specifické vlastnosti. Jemné vonné silice umí dát kouři skvělou vůni, jíž dokáže prosytit jakékoli kousky grilovaného masa. Výborné je toto dřevo nejen na klobásy, ale také na bok, libové maso anebo klidně i na sýr a jiné uzené speciality.


Základem uzení není pochopitelně pouze udírna a výběr kvalitního masa. Dřevěné lupínky k uzení - HICKORY, 1kg. Dlouhé uzení na švestce může způsobit lehce nasládlou nebo štiplavou chuť masa (podobné nedostatky nemusejí být způsobeny jen dřevem, ale i nevhodnou přípravou masa a udírny).

Z ostatních listnáčů patří mezi nejlepší buk (při nesprávném postupu nebo špatně navržené udírně ale může dehtovat). Připojit reakci : Ktere dřevo vhodne na uzení a grilování? Nejlepší dřevo na uzení. Pokud máte svou vlastní, domácí udírnu, máte skvělou možnost připravit voňavé a chutné delikatesy.


K uzení se nejčastěji používá maso tvrdé, jsou však i jiné možnosti? A jaké maso je vlastně k uzení nejlepší ? Ořešák – naprostý král dřev na uzení , silný, kouřový a sladký, jediné možné dřevo na slaninu nebo šunku, možné kombinovat s jabloní nebo javorem Dub – o tom jsme si již psali výše, úžasné by bylo použít dubové dřevo ze sudů, ve kterých zrála whisky, to by byly chutě, o tom si ale můžeme nechat zdát a závidět Američanům! Zavařujeme do sklenic (maso musí být zaplaveno vodou, můžeme ještě dosolit) hodiny při 1°C. Buk je nejlepší dřevo na uzení. Jinak si maso začadíte a bude černé jak bota.


Mezi oblíbené ovocné stromy na uzení patří bezesporu švestka. Bude-li špatně vysušené toto dřevo a neodstraníte kůru, uzené maso bude štiplavé, hořké. Tak, jako je pro někoho zhovadilost stavět krovy ze syrového dřeva a jiný to jinak nedělá, je pro jiného dub na uzení fuj, dalšímu ne. Možná má dubové dřevo vic třísla a kyselin, mně to nevadí. Já tu kyselost necítím,.


Ani v mase, ani v kořalce z dubového soudku. Citizen Brown Leather Strap Watch.

Principem uzení je částečné vysušení potravin a jejich nasycení aromatickým kouřem. Výběr dřeva je pro výsledek důležitý. V ohništi se rozdělává oheň, přikládá dřevo na uzení a reguluje se zde teplota, typ a množství kouře. Udící komora by velikostně měla odpovídat množství masa, které máte v plánu vyudit.


Rada, že na uzení je nejlepší dřevo ze švestky, není tak úplně pravdivá. Toto dřevo totiž masu propůjčuje palčivou a štiplavou chuť. Pokud i přesto chcete na švestce udit, přidejte několik polínek (ideálně kořen) do ohně až před koncem uzení.


Tyhle fortelný udírny u nás v Křižanově sami stavíme šroubek po šroubku. Využijte dopravy zdarma a vychutnejte si nejlepší klobásky i maso z nové udírny. Při uzení kusovým dřevem se rozhodně vyhněte dřevu z tisu, z jehličnanů s vysokým podílem smůly neboli pryskyřice. Nerezové háčky do udírny.


Bylinkové směsi a láky na uzení. Dřevo , piliny a štěpka na uzení. Knihy o uzení masa a ryb. Uzení s elektrickými udírnami. Na uzení můžete použít jakékoliv ovocné dřevo.


My jsme vždycky použili to, které jsme měli nebo někde u někoho našli. Rozdíl poznáte jen podle barvy masa po uzení. Hruškové dřevo barví do žluta, meruňkové barví do tmavé oranžové, třešeň do hněda a podle mě má nejlepší barvu uzené na dřevě ze švestky. Naopak nevhodné dřevo k uzení masa je měkké jehličnaté dřevo , které díky smole v nich dodává uzenému masu terpentýnový zápach.


Zcela nevhodné jsou pak odřezky z truhlářské výroby, obsahující lepidla či pojiva apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky