úterý 11. dubna 2017

Lák na uzení

Malé udírny jsou vhodné pro uzení ryb, klobás nebo sýrů, dají se snadno přesouvat, jsou vhodné na zahradu, nebo do kempu, Většinou jsou vybaveny grilovacím roštem s hliníkovým víkem. V podstavci je umístěn hořák a palivové zásobníky ( na líh, či hořlavou pastu). Detailní popis produktu.


Vynikající nakládací lák pro uzení všech ryb. Návod na použití : Obsah sáčku rozmícháme v litrech vody. Udit dle velikost šrůtek 8-hodin bukem a švestkou, teplota stačí. Lák na zalití 130g soli na 1litr vody.


Kuchyňská sůl – výhody – neobsahuje dusitan sodný nevýhody- delší doba proležení masa 4- týdnů, horší probarvení masa, větší riziko možnou kontaminací bakteriemi. Při domácím uzení se nasolování injekční stříkačkou používá jen zřídka. Tuto metodu využívají především řeznické závody, které jsou závislé na rychlém obratu a zisku. Do masa se tak vpraví v poměru k hmotnosti masa – láku. Bylinkové směsi a láky na maso nebo ryby je základ pro správné uzení ! Maso na uzení naložíme na tři týdny do česnekového láku (česnek, sůl, sanitrová směs, převařená voda, studená).


Lak na uzení masa recepty, které budete milovat. Já maso na uzení nenakládám. Udím si vždy tak 5-kilových kousků vepřového,tak to nemá cenu. Rychlo sůl neuznávám je to chemie. Pak vyndám dám do hrnce a zaleju vodou,aby bylo potopené.


Na každý litr vody přidám deka kuchynské soli a vařím na 80. Ryby necháme v chladnu cca hod. Před uzením ryby nechte dobře oschnout! Obsah: cca 7gramů přírodních přísad : Sůl, pepř, jalovec, bobkový list, rozmarýn, fenykl, tymián, koriandr.


Nasolování masa na uzení provádíme buď kuchyňskou solí nebo rychlosolí tzv. Pragandou nebo řeznickou solí. Poměr soli je - tzn. Norma soli je dve deká (gram) na kilo mäsa a výrobkov z mäsa.


Ak použiješ rýchlosoľ, dávka detto. Trvanlivost uzeného masa záleží na jeho kvalitě, nasolení a správném proležení, a dále na délce uzení a teplotě kouře: čím déle a chladnějším kouřem udíme, tím je maso trvanlivější. Při uzení za studena použijte větší kus bůčku a maso naložte na týdny. Maso kontrolujte, zda je stále potopené v nálevu a zda nálev nezapáchá, jinak jej musíte vyměnit a maso omýt. Doba uzení za studena trvá až dnů.


Ve vašem minulém článku Domácí nakládání masa na uzení zase píšete ,,Připravit si ten správný lák totiž zvládne úplně každý. Maso totiž stačí pořádně nasolit, potřít česnekem, dalším kořením a následně pouze zalít převařenou vodou. V ničem jiném naložení do láku nespočívá.


Nepotřebujete fakticky ani znát množství soli a dalších ingrediencí. Nakládání masa na uzení Každé maso za zabijačky, které plánujeme udit, bychom měli naložit. K nakládání masa na uzení pak můžeme použít běžnou sůl, nebo tzv.


Tak jako u metody domácího nákládání masa na uzení používáme stejné druhy soli nebo rychlosoli, jen se v různém poměru ředí vodou, tzv. Koncentrace soli nejde přesně říci z důvodu, že každý preferuje různou slanost, ale jako základ můžete začít s lákem, tedy 800g soli na 10l vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky