středa 26. prosince 2018

Beton poměr

Jaký poměr složek betonu je ale ten správný? Na co bude beton využit? Poměr složek v betonu se řídí využitím betonu. Vždy záleží na tom, k čemu beton bude sloužit. Pokud zrovna nemáte elektrickou stavební míchačku, můžete beton v menším množství namíchat ručně - ve starším, větším plastovém kbelíku, kalfasu nebo v kovových kolečkách.


Míchat můžete jak ručně (motykou, lopatou), tak elektricky (elektrickým míchadlem). Důležitý je tedy poměr cementu, vody a kameniva. Při míchání betonu přímo na stavbě v míchačce požíváme množství kameniva a cementu v poměru 2:až 3:1. Pokud kameniva nebo písku přidáme do směsi více, už nám nebude cement stačit k obalení všech zrn kameniva a tyto neobalené zrna se nám budou z betonu drolit. Kdysi mi někdo říkal, že cement musí ideálně obalit každé zrnko písku respektive štěrku.


Z toho plyne, že pokud se míchá beton z písku, tak do něj. V případě, že to máte jen na zahrádku bych nad tím neuvažoval a beton namíchal v poměru 1: což je kvalitní beton , který se používá i do základu. Jinak poměr počítám klasicky na lopaty :-)) písek a cement.


Vodu dávám dle hustoty hmoty. Míchačka na beton může stát mezi až tisíci korunami. Pokud je vaše betonování spíše jednorázové, určitě uvítáte možnost připravit si betonovou směs v zahradním kolečku – stačí vám k tomu motyka a hodně fyzické síly.


Míchání betonu – poměr písku a cementu Při výrobě betonu je důležité dodržet správný poměr jednotlivých složek betonu. Namiešať betón spamäti môže byť občas problém. Ak potrebujete namiešať betón a neviete si rady, máme pre vás pár overených tipov. Poměr jednotlivých složek se mění podle budoucího použití betonu, jinak se míchá beton pro základy, jinak pro potěr a stejně tak je tomu s maltou.


Směs je potřeba vždy nejen správně odměřit, ale i dokonale promíchat. Ve vzhledu není beton dostatečně atraktivní, protože řešení uvedená výše, ale je levná, má vynikající vlastnosti a není radiační. Pokud se rozhodnete nekupovat hotovou maltu, musíte vědět, jaký je poměr cementu, písku a štěrku v betonu.


Kdo by navážel 4-druhů frakcí, nebo přesně odměřoval všechny poměry? Směs namíchejte v poměru a potřebném množství tak, ať jej stačíte spotřebovat, než ztuh. Beton nikdy nemíchejte jen na zemi. Příprava malty Abychom mohli zdít, potřebujeme maltu.


Ak budete musieť niekedy ručne robiť betón, či už platňu alebo kus chodníka, možno sa vám tieto tipy hodia. Dobře namíchaný beton (poznáme podle toho, že je rovnoměrné struktury, lepkavý, dobře roztíratelný, mírně zavlhlý, jakoby masný) aplikujeme do nachystaného bednění do maximální doby zdržení minut. V případě plochy velké je časově i finančně úspornější použít suchý beton namíchaný a dovážený z betonárky.


Ale stavba opěrné zídky. Po zatuhnutí pojiva vznikne pevný umělý slepenec. Tento poměr určuje třídu betonové směsi do rozhodující míry. Je důležité zvážit značku cementu. Minimální poměr potřebný pro cementování cementu je 2. V praxi se beton používá s poměrem voda-cement 3-5.


Směsi s velkým poměrem vody a cementu se prakticky nepoužívají. Myslím, že to určitě nebude pevnost B10. Ten poměr se mně moc nezdá, ale uštřit se dá.


Tak to v žádném případě. Zaprvé je to neekonomické (drahé),použít tolik cementu a zadruhé je to vlastně naprostá blbost. Přidáním hrubší frakce je možno váhový poměr změnit na : , při udržení stejných pevnostních parametrů. Při ručním míchání dochází ve většině případů k záměně váhových jednotek za jednotky.


Dobrý den, chtěl bych se zeptat na poměr písku a cementu při míchání betonu a poměr písku, cementu a vápna při míchání malty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky