pátek 26. července 2019

Co ze starého chleba

Doma vám zůstal tři dny starý chleba , který už se nikomu jíst nechce, a vyhazovat ho je taky škoda. Právě proto tu máme čtyři tipy od. Hledala jsem, co se dá vykouzlit ze starého chleba (také mi zbyl domácí žitný kváskový) kromě chlebové polévky, protože z toho se u nás v rodině chlapi. Ze starého chleba totiž můžete udělat opravdu zajímavá jídla, ať už vám zbyly jenom patky nebo i celý bochník.


Ostatní suroviny budete muset přidávat přiměřeně k množství chlebu, který máte doma.

Ani my neumíme vařit z vody (v tomto případě z chleba ). Pokud jste však chudí jako my, pak z toho starého chleba skutečně zlatý hřeb vykouzlíte, protože, no… Holt ten večer už nic jiného mít nebudete. Těsto ze starého chleba upečeme v chlebíčkové formě. Rohlíkové placičky s uzeným a hermelínem. Zůstaly mi rohlíky, které už nikdo nechtěl sníst, tak jsem musela vymyslet recept na nějaké ch. Postup přípravy receptu.


Chleba namočíme do vody, po změknutí slijeme a trochu vymačkáme, zahustíme moukou na tužší těsto a přidáme droždí.

Díky němu nebyla dosladka, ale hezky dokysela,“ nabízí Honza Všetečka sofistikovanou variantu. Chlebovka ( polévka ze starého chleba ). Do litrového hrnce dáme suš. Dalamánky ze starého chleba Recept koluje mezi lidmi už spoustu let, i proto jsme se ho rozhodli v redakci vyzkoušet. Většinou se uvádí bez přesného množství a dalamánky se pečou opravdu z toho, co vám doma zbude.


Co budeme potřebovat: krajíců starého chleba , vajíčko, cibuli, uzeninu (párek nebo pár plátků salámu), koření na bramborák popř. Jestli už předem víte, že máte chleba dost a nespotřebujete ho, nakrájejte ho na kostičky a uvařte hned polívku. Nebo můžete chleba usušit či zamrazit a polévku připravit někdy j. Pri pridávaní surovín budete musieť použiť svoj odhad s ohľadom na to, koľko starého chleba používate. Jasně, ze starého chleba se dá udělat strouhanka, ale tohle také stojí za to.


Vyzkoušejte recept na výbornou chlebovou buchtu a využijte steré pečivo. Co však dělat, když nám na stole zůstanou seschlé krajíce nebo dokonce celý pecen? Nikdy však prosím nevyhazujte starý chléb do koše! Ak ste doteraz používali starý chlieb len obalený a opečený vo vajíčku, určite vás poteší táto oveľa zaujímavejšia a chutnejšia varianta.


Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů.

Nadýchané dalamánky z bramborového těsta. Takovou dobrotu nekoupíte Domácí máslo za deset minut. Pět krajíců chleba Šumava večer namočíme do studené vody, ve vodě je necháme do rána, ráno přebytečnou vodu slijeme (ponecháme), chleby neždímáme, jen rozmixujeme. Hladkou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, půl decilitru vody z chleba , trošku promícháme s moukou a necháme vzejít kvásek. Místo slaniny dávám nadrobno nakrájený měkký salám a peču na vymaštěném pekáčku,po upečení krájím na čtverce.


Ideální recept na zužitkování starého chleba. Nikdo nechtěl věřit,že to není z brambor. Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 2stupňov (funkcia gril) 3-minúty.


Podle vyhlášky to sice mělo být nějaké mizivé procento starého chleba , ale podle kolegů, kteří v takových pekárnách pracují, vím, že je to třetina a někdy až polovina. Na druhou stranu, říkal mi jeden starý pekař, že se to dělalo vždycky. Ač se na přijímací zkoušky Váš potomek dobře připravil, může se stát, že u nich nakonec bohužel neuspěje. Skvělou zprávou je, že v dnešní době.


Návody a recepty na zpracování starého chleba. Chleba není tak levný, abychom nesnědené kousky házeli do odpadu. A to ani tehdy, když je chleba ztvrdlý „na kámen“.


Jedinou podmínkou dalšího zpracování je, aby starý chleba nebyl plesnivý. Finština používá slovo leipä, estonština leib, a ruština či polština chleb, co jsou podobná slova, odvozená ze starých germánských slov. Určitě také často řešíte, co udělat se starým chlebem, který se nesnědl.


Láďa Hruška má vychytaný recept na domácí dalamánky ze starého chleba. Tento chleba je jak peříčko, jemný, vláčný. Prostě taková výborná chlebová vatička.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky