středa 31. července 2019

Rychlosůl na uzení

Cílem nakládání masa na uzení je hlavně konzervace a změkčení masa, ale též získání nových smyslových kvalit uzeného masa a uzenin. Nikdy bych maso na uzení nenakládal do rychlosoli,maso udím pro sebe a rychlosůl je něco tak odporného,že bych to nedal do huby,jedině do normální soli a pěkně šest až sedm neděl,poctivě proležet. Rychlosůl se používá k nakládání uzených mas a předúpravě masa určeného pro další zpracování do masných výrobků, klobás, salámů, sekané, konzerv a polokonzerv.


Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Přispívá ke zvýšení údržnosti a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných. Solící dusitanová směs (tzv. rychlosůl , praganda, nakládací sůl) z vakuové soli, balení kg, se používá k nakládání uzených mas a předúpravě masa. Náhodou jsem narazil na vaše stránky, v nichž pojednáváte o uzení masa.


Konkrétně mne zarazilo to, co píšete o použití rychlosoli. Dovolte mi, abych omyly a nepřesnosti, jichž se v textu dopouštíte, uvedl na pravou míru. Doba uzení je závislá na druhu a velikosti masa a na teplotě uzení.


Rychlosůl - Dusitanová směs 500g na výrobu šunky a jiných pochutin. Sůl vhodná k použití v potravinářství, k nasolování masa. Právě s tou osvětou jsem hodně na pochybách, protože právě o tom, že rychlosůl se tam z výše zmíněného důvodu přidává se neví a osvěta šíří jen tu část o negativních účincích a vlastně zbytečnosti používání - kvalitní osvěta by měla podávat informace kompletní a nezkreslené, ať si každý vybere sám. Postavil jsem si udírnu, chtěl bych si vyudit nějaké maso, ale nevím jak ho naložit a připravit na uzení. Výhodou uzení teplým a horkým kouřem je značné zkrácení doby uzení na několik hodin a větší šťavnatost masa.


Maso se často předvařuje (tzv. rozvlažuje) nebo dovařuje a tím se mění výsledná chuť a konzistence masa. Později – a vlastně až do dneška – se používaly k nakládání masa na uzení takzvané rychlosoli, z nichž je nejznámější Praganda. This feature is not available right now. Naložení a uzení vepřového. Nejlepší dnešní recepty.


Nakládání masa na uzení Každé maso za zabijačky, které plánujeme udit, bychom měli naložit. K nakládání masa na uzení pak můžeme použít běžnou sůl, nebo tzv. Ani rychlosůl , ani lák se mi nelíbí. Nakládáme menší kousky na sucho do soli, na 7-dní.


Vážená paní Ivano, opravdu se Vám nedá upřít píle,elán a nadšení,ale nezlobte se na mne, děláte při nakládání masa na uzení či zavařování tolik. Při uzení za studena použijte větší kus bůčku a maso naložte na týdny. Maso kontrolujte, zda je stále potopené v nálevu a zda nálev nezapáchá, jinak jej musíte vyměnit a maso omýt. Trvanlivost uzeného masa záleží na jeho kvalitě, nasolení a správném proležení, a dále na délce uzení a teplotě kouře: čím déle a chladnějším kouřem udíme, tím je maso trvanlivější.


Pouze kouř k uzení nestačí. Maso, které se jinak snadno kazí, se solením nejen ochucuje, ale především se prodlužuje jeho trvanlivost, to znamená, že se. Zastánci tradičních postupů nedají na uzenářskou rychlosůl dopustit. Vyznavači zdravého domácí vaření jim oponují.


Praganda je tvořena minimálně procenty chloridu sodného (NaCl), maximálně procenty dusitanu sodného (NaNO2), cukrem a škrobovým sirupem. K samotnému uzení jej stačí naporcovat na menší kusy, které se vám již vejdou dovnitř do udírny. Uzení masa Teplota se při uzení masa pohybuje v rozmezí 60–1°C. Utřu česnek se solí (žádnou rychlosůl !!!!) a tím potřu důkladně maso ze všech stran. Zabalím do mikroténu a uložím do lednice na 8-dní.


Před uzením maso ponořím do vody cca 90°C a opláchnu. Zatím ho každý pochválil a nikdy dlouho nevydrželo na stole. Maso v den uzení se vytáhne z vody, nechá se okapat, osušit a vloží se do vyhřáté udírny a udí se dle potřeby.


Poznámka Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Tyhle fortelný udírny u nás v Křižanově sami stavíme šroubek po šroubku. Využijte dopravy zdarma a vychutnejte si nejlepší klobásky i maso z nové udírny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky