pondělí 22. července 2019

Poměr cementu v betonu

Na základovku ale na rozdíl od pásů chceme místo odvalu použít štěrk, který se dává do betonu v betonárce. Chtěla jsem se poptat, jaký by byl nejlepší poměr surovin, aby byl beton nejkvalitnější. Na internetu jsou různé názory, nejčastěji se objevuje poměr 1:(na lopatu cementu, písku a jedna štěrku). Pokud se rozhodnete nekupovat hotovou maltu, musíte vědět, jaký je poměr cementu, písku a štěrku v betonu. Způsob přípravy kompozice je poměrně jednoduchý,Je však třeba vzít v úvahu určité vlastnosti a okamžiky, které určují vhodnost a kvalitu materiálu.


Poměr složek v betonu se řídí využitím betonu. Vždy záleží na tom, k čemu beton bude sloužit. Většina lidí se pak už někdy v životě pokusila byť jen malé množství betonu i. Důležitý je tedy poměr cementu, vody a kameniva.


Při míchání betonu přímo na stavbě v míchačce požíváme množství kameniva a cementu v poměru 2:až 3:1. Pokud kameniva nebo písku přidáme do směsi více, už nám nebude cement stačit k obalení všech zrn kameniva a tyto neobalené zrna se nám budou z betonu drolit. V poznámce mají uvedeno - Poměr 1:znamená jeden objemový díl cementu ku třem objemovým dílům štěrkopísku. Takto jednoduše se dá popsat, co je to beton.


Beton je směs vody, cementu a drobného kameniva. Ale výroba betonu , tedy smíchání jednotlivých složek není. V teplom pocasi treba tenke dosky betonu zakryt PE foliou. Používa sa praný piesok, uvažuje sa pri vlhkosti (koli objemovym pomerom pri pridavani vody).


Minimální poměr potřebný pro cementování cementu je 2. V praxi se beton používá s poměrem voda-cement 3-5. Směsi s velkým poměrem vody a cementu se prakticky nepoužívají. V některých případech je možné zvýšit obsah štěrku až na lopat, což má však vliv na snížení pevnosti.


Při výrobě betonu je důležité dodržet správný poměr jednotlivých složek betonu. Pokračujeme v sérii náučných videí z dielne CRH. Tentokrát sa zameriame na problematiku, ktorú profesionálni stavbári zvládajú bez problémov,. V článku jsem se nezmínil o dosažených třídách betonu , protože jsem nechtěl amatérských stavitelů zatahovat do složitých technologicko-normativních článků.


Na dosaženou pevnostní třídu betonu má vliv mimo jiné i použití druhu cementu. Protože se většinou v domácích podmínkách nepoužívá hrubé kamenivo do betonu , jsou betony vyráběny pouze z písku a zde je p. Vo fúriku alebo v miešačke si rozmiešame betón v pomere až lopaty kameniva na lopatu cementu (Čim jemnejšie je kamenivo, tým viac cementu pridávame.) Buď namiešame polosuchú zmes, čo odporúčame, s veľmi malým množstvom vody, alebo mokrú zmes ako na fotografii. Kdyz vyjdu z hobby knizky o betonovani, tak i pri betonu Bmi to vychazi na nejakych 3kg cementu. A to kdyz jsem konzultoval beton an stropy s technologem ze stachemy, tak jsme s epohybovali na stejnych hodnotach. Teorie betonu tvrdí, že maximální množství cementu na m³ písku je cca 6kg, s větším množstvím se už pevnost betonu dále nezvyšuje.


Betony v poměru : a více jsou betony hubené. Pokud je použijeme jako podklad pod dlažbu ve vjezdu pro osobní auto, musí mít tloušťku cca cm. Tak to v žádném případě.


Zaprvé je to neekonomické (drahé),použít tolik cementu a zadruhé je to vlastně naprostá blbost. Jednotlivé složky nejdříve smíchejte nasucho, poté až přilévejte vodu. Uvidíte, že po umíchání třech a více betonů nebudete potřebovat poměry a přesně odvažování, ale sami poznáte, jaké množství je lepší. Směs namíchejte v poměru a potřebném množství tak, ať jej stačíte spotřebovat, než ztuhne.


Pokud kameniva či písku přidáme do směsi více, nebude nám cement stačit k obalení všech zrn kameniva a budou se z betonu drolit. Pro železobeton, který je kombinací betonu s železnou výztuží, je ideální poměr objemu štěrkopísku a cementu 4:1. K přípravě betonu použijte Portlandský cement CEM I 4R, říční písek frakce až mm, kamenivo frakce až mm, plastifikátor od firmy Den.


Dobrý den, jaký je, prosím, správný poměr cementu a písku na základní vrstvu (cm)podlahového betonu ? Již při použití Již při použití kameniva o zrnitosti 4-mm lze dávku cementu snížit o 1kg na metr kubický betonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky