čtvrtek 27. října 2016

Panenky ze šustí

Videozáznam zachycuje výrobu panenky z kukuřičného šustí. Zde si můžete prohlédnout fotografie některých našich figurek ze šustí. Po kliknutí na obrázek se vám otevře detailní fotografie v novém okně.


Fotogalerii průběžně aktualizujeme. Reportáž z velikonoční akce v muzeu Kyjov. Nejčastěji se z šustí vyrábějí panenky a jiné postavičky. Tvoří se ze dvou svazků šustí.


Jeden vytváří hlavu, trup a nohy, druhý ruce. Postupujeme tak, že proužky svážeme, přetočíme a znovu svážeme v místě krku. Objevte nápady na téma Loutky. Figurky ze šústí Marie Kočišová. Někde se pomocí síry ještě bělí.


Návod na výrobu panenky z kukuřičného šustí podle paní Ludmily Holkové z Veselí nad Moravou. Výroba se soustřeďuje především tam. Začalo to tak, že jedna sousedka nám ve Vnorovech — bylo nás tehdy šest — ukázala, jak se vyrábí panenka ze šustí podle slovenského vzoru.


Jenom to předvedla, nic dalšího. Postup, příprava šustí , co je dalšího potřeba, to nám neřekla. A my jsme se pak léta samy pracně metodou pokusu a. Vlhké šustí můžete také přežehlit žehličkou (nejlépe přes kus látky, aby se nepopálilo), listy se krásně vyrovnají. A šustí lze také barvit, nicméně toto jsem osobně nezkoušela, protože se mi barvené nelíbí, takže nevím, jaké barvy použít.


Začínáme trénovat na vánoční dílny. Prozkoumejte nástěnku panenky uživatele Veronika, kterou na Pinterestu sleduje 2lidí. Panenka z kukuřičného šustí s miminkem. S čepcem nebo s holou hlavou. Jarmilko, panenky zase budou :-) Mám doma ještě trošku šustí a chtěla jsem si udělat i jednu pro sebe.


Jak na to, nám prozradila Ivana Sýkorová z Muzea Mladoboleslavska, která už léta vytváří ze šustí nejrůznější postavičky. Slovácké kraslice a panenky ze šustí. U zboží zvolte Přidat do oblíbených. Dnes patří výroba panenek ze šustí mezi tradiční lidová řemesla. Jednou, už je to delší dobu, jsem shlédla v televizi pořad Toulavá kamera, kde navštívili starší paní, která vyráběla panenky ze šustí.


I když spolu se švagrovou (stejného jména) vycházíme ze stejných předloh, každá máme svůj vlastní unikátní rukopis, takže i zde platí, že když dva dělají totéž, není to nikdy totéž. V konečném výsledku je každý výrobek originálem. Provozovatel jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely.


Popis: Cca let stará a velmi zachovalá panenka. Výška s hráběmi: 1cm. Ozdoby z kukuřičného šustí patří k tradičním výrobkům české lidové tvořivosti.


Přijďte si vytvořit svou panenku. Dozvíte se i něco o historii. Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu.


Hrozně se mi líbí panenky ze šustí , dá se začít nějak doma, nebo je potřeba kurz? A jak připravit šustí , dá se vzít cokoli, nebo existuje různé a co.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky