čtvrtek 28. března 2019

Kámen na suchou zídku

Citizen Brown Leather Strap Watch. Zdicí kámen Muro je určen k přizdívání za pomocí betonu a série kamenů Wall je určena k vyzdívání na sucho. U každého konkrétního typu kamenné zdi jsou uvedeny podrobnější informace. Na fotografii výše je ukázka kamenné zídky z kamene Wall Medu.


Fotografie je pořízena v naší prodejně ve Valašském Meziříčí.

Základ můžeme vytvořit položením první řady kamenů pod úroveň terénu na kamenné lóže z hrubého kamení. Suché zídky řeší optické rozdělení užitné a odpočinkové části zahrady, můžou vytvářet plot kolem pozemku i zajímavý. Na výstavbu suchých zídek lze použít celá řada kamenů, které jsou upraveny do plochého nebo hranolového tvaru. Zde jsou některé z naší nabídky. Na takto připravený základ se položí první řada těch nejširších a nejstabilnějších kamenů - podle výšky zídky je možné postavit i dvě řady za sebe.


Kámen pevně utemujeme gumovou palicí do podloží. Mezi kámen a svah nasypeme štěrkopísek, který také důkladně udusáme. Podklad pro stavbu zídky je připraven.

Kvalitní přírodní kámen naštípaný na tloušťku do cm. Podle požadvku zákazníka. Pokud je na zídku hodíte, hrozí, že se uvolní spodní vrstvy.


Lámaný kámen skládejte tak, aby vznikaly co možná nejmenší spáry. Konkrétně na Mořině můžete získat kámen v ceně 8Kč za tunu, což je světlý kámen označovaný jako zahradní. Dá se ale koupit i mix, kde je hodně černého kamene , nějaký ten světlý a občas i červený.


Když se podíváte na hotovou kamennou zídku , zpravidla uvidíte, že kameny jsou kladené do horizontálních vrstev neboli řad. Při pohledu zblízka si navíc všimnete, že svislé (styčné) a někdy ani vodorovné (ložné) spáry neprobíhají bez přerušení. Pravidelné převazování spár má zásadní vliv na pevnosti zdi. Tak jako kámen snáze rozlomíte, když v něm nejprve.


Kámen je jeden z nejkrásnějších doplňků zahrady. V místech, kde terén netvoří rovinu, se přímo nabízí využití kamene ke stavbě zídky. Naši předkové byli mistři ve stavbě různých zdí, kamenných podpěr a vyrovnání terénních nerovností z kamenů kladených do svahu na sucho, bez spojení maltou. Zdi, mající opěrnou funkci, stavěli z několika řad. Zároveň díky tvrdosti kamene ho lze použít i na místech, kde bude dlouhodobě vystaven náročným podmínkám, jako jsou například obklady, dlažby, opěrné suché zídky, ploty, přístupové cesty, dlažba okolo bazénů, chodníky a jiné.


Mezi velmi časté terénní úpravy zahrady patří realizace staveb suchých zídek. Takto lze esteticky a efektně řešit i svažitý pozemek či jiné nerovnosti.

Dům a zahrada - prodam kameny bazar. Vybírejte z 1inzerátů. Prodejte snadno a rychle na Bazoši. Přes půl milionů uživatelů za den.


Kamenné opěrné zídky realizované suchou technologií jsou nejčastějším zahradním architektonickým prvkem na českých zahradách. Pro neopracovaný lomový. Kladení kamenů na suchou zídku Kameny klademe od největších po nejmenší směrem nahoru, aby zídka vypadla opticky vyváženě. S kladením kamenů se začíná vždy od kraje zídky , kde umístíme největší kameny a postupujeme směrem doprostřed suché zídky. Kámen na zdění, Přírodní kámen , Hodonín, pískovec, vápenec, břidlice, andezit, obklady, dlažby, šlapáky, solitéry, drtě, štěrky, volně ložený.


Na suchou zídku jsou nejlepší kameny, které se nejvíce podobají kvádrům, protože se nám budou dobře skládat na sebe, takzvaně na vazbu, jako zdivo. Dále pokládáme kameny, tak aby do sebe dobře zapadaly a nekývaly se. Platí pravidlo, že dokud se kámen kýve,. Mělo by se jednat ale o trvalky, spíše suchomilné a nejlépe menšího vzrůstu.


Vypadají efektně, využijí prakticky jakýkoliv kámen , ležící prozatím bez užitku na zahradě, a jejich stavbu zvládnete za jedno dopoledne. Postavit suchou zídku se na první pohled může zdát jednoduché.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky