středa 3. července 2019

Jak nabrousit vřetenovou sekačku

Náš odborník vám představí princip sečení vřetenové sekačky a doporučí, pro jaké typy sečení se jaké. To však neznamená jen dostatečné zalévání, hnojení a občasné provzdušnění. Hustého a zeleného trávníku dosáhnete zejména díky vhodnému sečení. Viděl jsem takový doma dělaný zlepšovák, který se přidělal přímo na sekačku , napasoval se brusný kámen, sekačka se pustila a kamenem se přejíždělo z jednoho konce na druhý. Vypadalo to drasticky ale sekalo to.


Asi se do diskuzí nesmí vkládat odkazy apod. Zkrátka jsme jej poslali poštou na Severní Moravu do Frýdku-Místku, zbytek si musíte najít. Poradím jen, že stránky jsou od typu toho nejpěknějšího trávníku.


Nůž musím jednou rukou při povolování šroubu držet, jinak se samozřejmě otáčí a nepovolím nic. Stačí mi, když si vezmu koženou pracovní rukavici, aby mě ostří neřezalo do ruky, a nůž jednou rukou přidržím, zatímco šroub uvolním. Nůž můžete zanést do servisu, kde vám jej odborně přebrousí a vyváží, pokud však není výrazně poškozený či extrémně tupý, broušení zvládnete i sami.


Před demontáží nože naklopte sekačku dozadu, směrem na sběrací koš. Robotická sekačka vám ušetří čas i námahu Můžete ji převrátit i na bok, ale jen tehdy, když z motoru vypustíte veškerou olejovou náplň. Podle náročnosti Jestliže máme drobnou travnatou plochu, tak si vybereme vřetenovou sekačku s ručním pohonem.


Proč pořídit vřetenovou sekačku Víte jaký je rozdíl mezi sekačku rotační a vřetenovou ? Sekačku tedy pouze tlačíme a tráva se seče. A proč uvažovat o pořízení vřetenové sekačky? Pokud kosíte pravidelně je pravděpodobné, že bude potřeba vřeteno nabrousit každý rok. Ideální je doba po ukončení sezóny , tedy na podzim. Vřeteno nepotřebujete, takže jej můžete bez obav poslat k profesionálnímu nabroušení.


Připadá mi, že je to jenom nabarvené železo, ale žádné ostré hrany to nikde nemá, takže to tu trávu bude v podstatě škubat a ne usekávat. Máte někdo typ, kde se takové broušení provádí? Však vám sekačku objednají, vy si ji vyzkoušíte a pokud se nebude zamlouvat, můžete ji vrátit, stačí zajít jen do specializovaného obchodu (nikoliv Mountfield nebo jak se ten hnůj píše) a uvidíme, že vám výjdou vstříc.


Před broušením nože je nutné sekačku důkladně očistit. Nejlepší přístup k noži budete mít, jestliže sekačku převrátíte na bok. Nejprve je však nezbytné vypustit veškerý olej z motoru a také alespoň částečně vyprázdnit palivovou nádrž.


V opačném případě vás čekají problémy se startováním. Chtěl bych si nabrousit nůž u sekačky na trávu. Vlastním elektrickou sekačku trávy Gardena 42.


Měl jsem celkem jasno jak ji nabrousím,ale když jsem nůž odmontoval,tak jsem neviděl že by měl jasně viditelné ostří jak nože mívají. Jestliže stále váháte a nemůžete se rozhodnout pro konkrétní model, možná vám pomůže následující průvodce. Jak ho vlastně nabrousit ? Každé vřeteno je tvořeno několika noži uloženými do šroubovice. Platí, čím více nožů, tím je sestřih dokonalejší, avšak tím důsledněji je trávník potřeba stř.


Jaké tedy mám možnosti, pokud se rozhodnu pro vřetenovou sekačku? A ty jsou překvapivě široké, vzhledem k tomu, jak opomíjený je tento druh zboží v hobbymarketech. Jsou zcela ideální pro menší plochu, u které máme za požadavek, aby se stále zachovávala tráva krátká. Po nabroušení nože použijte například šroubovák nebo tužku (fix) se silnějším kulatým profilem.


Na dřík šroubováku nebo na kulatou část tužky (fixu) nasuňte nůž středovým otvorem a sledujte, na kterou stranu se ostří otáčí (tento konec je těžší). Věříme, že s ní budete mnoho let spokojeni, protože o to nám jde! Abyste svou spokojenost předali dále a my měli případně další spokojené zákazníky.


U použitých sekaček nelze na rozdíl od nových, odpočítat DPH, neboť je nakupujeme většinou od koncových zákazníků (neplátců DPH). Ohnutý nůž bude třeba vyměnit, vyrovnání v domácích podmínkách není prakticky možné. Zřejmě máte Mařenko na mysli vřetenovou ruční sekačku.


Ta bohužel potřebuje kvalitní žací vřeteno a opravdu nemá ráda sekání hlíny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky