středa 13. prosince 2017

Dřevo javor

Acer negundo ( Javor jasanolistý) Acer saccharinum ( Javor stříbrný) Acer pseudoplatanus ( Javor klen) Charakteristika. Javorové dřevo patří k nejsvětlejším z našich dřev, smetanově slonovinově bílé, do krémova. Okolo dřeně či suků se někdy objevují zelené nebo černohnědé pruhy a skvrny.


Někdy se tvoří široká, tmavá, nepravidelně ohraničená dřeň. Jádro jinak není barevně odlišeno.

Dřevo je tvrdé a lesklé. Dobře se opracovává, soustruží, moří, bez problémů přijímá lepidlo. Palivové dřevo nejvyšší kvality rozvážíme zdarma do obce Javor (okr. Klatovy).


Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto webových stránek. Uprostřed se občas tvoří tmavě hnědá měkká dřeň.


Potom živé, světlé bělové dřevo (běl) a nakonec vyzrálé, neživé dřevo , které když je barevně odlišené, je nazýváno jádro, jádrové – skelet, kostra stromu.

Ono je to složitější, stromy si často klidně dělají, co chtějí, např. Nezastupitelnou roli má ve výrobě smyčcových hudebních nástrojů (evropských). K tomu účelu slouží javor klen , tradičně především z oblasti Bosny.


Měkké dřevo se snáze opracovává, získává se z většiny našich jehličnanů a některých listnatých stromů (lípa, topol nebo vrba), zatímco trvanlivější tvrdé dřevo pochází především z listnáčů. Javor pro něžné duše Světlé, přirozeně lesklé a tvrdé dřevo s krásnou kresbou lákalo vždy výrobce nábytku a dýh. Hudebně nadané jedince potěší zjištění, že jejich kytara je javorová.


Prodej palivového dřeva Javor (okres Klatovy, Plzeňský kraj) Na této stránce naleznete palivové dřevo na prodej dle prodejců z okolí města Javor. Tudi ta javor je odlično drevoredno drevo, ki se lahko kosa s tujo platano. Materiál: nerezová ocel 03X18H1 rukojeť - dřevo ( javor) a mosaz. Materiál je odolný vůči vysokým teplotám i přímému žáru. Nabízíme k prodeji štípané palivové dřevo vhodné do kotle, krbu i na uzení.


Barva: vlivem pozdní tvorby jádra je dřevo nažloutle bílé až bílé, v čerstvém stavu má slabě načervenalý nádech, později tmavne, zežloutne Textura: hladká, slabě fládrovaná (tangenciální řez), slabě pruhovaná (radiální řez), rýglovaná (radiální řez), vlnitá (tangenciální řez), kořenicová (tangenciální řez), hedvábně lesklá, velmi dekorativní. Existuje ještě javor kanadský, ze kterého se dělá sirup, ale ten u nás běžně neroste. Javor, to jsou především housle, ale i kytara.


Jestlipak mají podobné dřevo stromy, které mají podobné listy – javor a platan?

Za javorovým čtecím pultem si přečteme něco z knihy a sedmnáct dřevěných minut je pryč. Těšíme na shledanou příště nad kusem dřeva z topolu. VLASTNOSTI palivového dřeva.


Dřeňové paprsky jsou velmi početné, dobře viditelné na všech řezech u klenu, u javoru mléče jsou viditelné méně. Typická je vlnitá kresba. Díky nízké hmotnosti je na ruce ani neucítíte, přesto se stanou. Vzhledem k přirozené jedinečn. Měkčí dřevo se totiž lépe zbavuje vlhkosti a snadněji v kotli vysychá než dřevo tvrdé.


Pro topení, nejen v otevřených krbech máme připravenou tříděnou BŘÍZU, která tzv. Tvrdostí dřeva rozumíme schopnost materiálu odolávat vnikání cizího tělesa do jeho struktury.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky