čtvrtek 25. ledna 2018

Jak vyčistit vrtanou studnu

Každou studnu je potřeba čas od času vyčistit tak, abychom si zachovali zdravotně nezávadnou vodu a nezničili si ani čerpadlo. Jak často, jak to probíhá a. Dobrý den, máme vrtanou studni a vloni nám při povodni do studně natekla voda a letos bych jí chtěl preventyvně vyčistit. Jedná se o vrt pr 150mm hluboký. Mám vrtanou studnu 29m ,vrt 245mm s vystrojením 160mm. Mám ji již rok a půl a doteď jsem ji používal pouze jako vodu ke stavbě takže její kvalitu jsem nijak neřešil.


Když mi bylo dílo předáváno bylo mi řečeno že nevyžaduje žádnou udržbu (což se mi nezdá). Jak vyčistit vrtanou studnu ? Obecně se doporučuje nechat vrtanou studnu vyčistit přibližně jednou za dva nebo tři roky. Celý úkon je také současně lepší svěřit profesionálům s běžně dostupnou technologií byste si s čištěním vrtané studny nemuseli poradit a současně navíc můžete způsobit více škody než užitku. Rozhodně nechat čerpat i několik hodin, potom vyčistit i mechanicky (záleží jak je to dělané a zda je přístup) a poté opět čerpat a klidně i po týdnu nové rozbory. Záleží také na tom, v čem studna n. Zdravím, jedině čerpadlem, které je do vrtu stavěné a mít dostatečnou zásobu kabelu (mívají ale metrů) a hadici, lano,čerpadlo spouštět do hloubky a odčerpávat vodu.


Může pomoci umístění čerpadla co nejvíce nad dnem. Někteří výrobci uvádí u. Ať již používáte studnu jako jediný zdroj pitné vody nebo jen na zalévání zahrádky, nebezpečné látky ve vodě jsou nežádoucí. Pokud je studna špatně zakrytá nebo byla postižena povodní či znečištěním průmyslového nebo zemědělského původu, je třeba studni vyčistit a dezinfikovat. Je potřeba dodržovat zásady! Kopaná studna by se měla pravidelně čistit.


Teoreticky je vhodné studnu vyčistit jednou za dva až tři roky. Pokud chcete vyčistit jen vrtanou studnu , tak zřejmě jen vyčerpat, nasypat dezinfekci a čerpat znova. Když je malý přítok, mohlo by se rozvířit to svinstvo na dně nalitím většího množství vody najednou zvrchu do prázdného vrtu. Mohu si studnu vyčistit svépomocí a jak ? Jak ošetřit vnitřek studny?


Má cenu tuto vodu rozvést do rodinného domu? Podle rozboru je nezávadná, ale není pitná. Nejdříve odeber z vrtané studny vzorky vody a zanes je na rozbor. Teprve podle výsledků zvolí správný postup na vyčištění vrtané studny.


Nejste si jisti, jestli je v pořádku? Mít vlastní studnu je výhoda: voda je vždy čerstvá a není zpoplatněna. Má to však také svá „ale“. Není-li o studnu pečováno, nemusí být levným zdrojem dobré vody, ale zdrojem starostí a zdravotního rizika. Proto, jak vidíme, čistění studny je zapotřebí především pro kvalitu pitné vody a zdraví těch, kteří ji pijí.


Studna byla dlouhodobě nepoužívána. Kdy je čas vyčistit studnu. Takže kdy znečistěné studn. Zapalte ji tam, pokud rychle zhasne, je nutné studnu odvětrat. Použijte ho na stěny a dno studny, přičemž vykartáčujte stěny a vyberte nečistoty ze dna.


Jak dlouho trvá vyčištění nového vrtu ? Studnu vizuálně zkontrolujeme a domluvíme se s vámi na případných podrobnostech a eventuelních pracovních změnách. Ze studny vyčerpáme vodu vysokoprůtokovým důlním čerpadlem. Při této činnosti si načerpáme vodu, kterou budeme spolu s dezinfekčním prostředkem následně čistit studnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky