středa 5. prosince 2018

Jak zamezit rosení oken

Jak se zbavit rosení oken. Základem jsou odborně nainstalovaná okna s kvalitním zasklením. Objeví-li se přesto kondenzace, zjistíme příčinu.


Pohlídáme si vlhkost v interiéru a pravidelně a dostatečně větráme po celý rok. Za zvýšené rosení oken mohou někdy i nekvalitní okenní skla (původní dvojskla), která rychle prochladnou, a tak na nich kondenzuje voda. Na vině nejsou okna samotná, ale spíš způsob jejich užívání. Rosení oken lze zamezit dvěma způsoby, které se nevylučují, ale naopak doplňují.


V první řadě je nutné mít v pořádku ve vašem domě či bytě samotná okna, a to ať máte okna plastová, dřevěná, hliníková nebo okna hliníkodřevěná či špaletová. Touto cestou lze rychle, efektivně a bez narušení provozu místností získat odstranění rosení oken , nebo jejich zásadnímu omezení, zlepšení tepelné. Abychom zabránili nevyžádanému rosení oken , je nutné konkrétní místnosti neustále přiměřeně větrat tak, aby vlhkost nedosáhla kritické hodnoty. Díky vpuštění venkovního vzduchu do bytu se sníží teplota v interiéru a tím se minimalizuje srážlivost vody. Venkovní teplotu vzduchu samozřejmě nemůžeme ovlivnit.


Bránit se však můžeme kromě pravidelného větrání i udržováním co nejvíce stálé pokojové teploty a vlhkosti vzduchu. Při rosení oken jde o povrchovou kondenzaci vodních par, kterými je nasycený vzduch v místnosti, na chladných vnitřních površích stavebních konstrukcí. Existují ale i jednodušší a levnější postupy, jak rosení oken omezit: - Pokud ještě nemáte okna zralá na výměnu, zaměřte se na režim větrání v bytě a na vzdušnou vlhkost. Nejprve větrání - několikrát denně intenzivně větrejte. Nemá cenu řešit důsledky vzniku orosených oken a plísní na stěnách, je třeba vyřešit tento problém nadobro.


Odstranit příčinu rosení oken lze jedině správných větráním vašeho domu či bytu. Byt či dům nepřetápějte, čím větší kontrast v teplotách uvnitř a venku, tím lepší podmínky pro rosení oken. Navíc je přetápění zbytečným výdajem a není dobré ani pro vaše zdraví. Přinášíme vám proto užitečné tipy, jak se rosení oken účinně bránit. Pokud vás s prvními chladnějšími dny začnou trápit okna orosená z vnitřní strany, důvodem je nadměrná vlhkost v bytě či domě (ideální je vlhkost).


Než se tedy rozhodnete rosení oken reklamovat, podívejte se, kde na oknech se sražená voda vyskytuje. Pokud se voda sráží v meziskelním prostoru dvojskla či. Třeba ta, že na rosení oken má vliv soubor různých příčin a neexistuje universální recept, jak tomu rosení zamezit. Během zimní sezóny většinu domácností trápí orosená okna. Víte, jak zamezit rosení oken ? Užitečné rady, jak řešit a předcházet rosení oken.


Ne vždy je nutné vyměnit celá plastová okna. Možná postačí jen zajistit vhodné větrání. Jsou orosená okna kosmetickou vadou, nebo závažnou překážkou? Všude tam, kde se dlouhodobě koncentruje vlhkost, hrozí riziko vzniku plísní. V každoroční topné sezóně se mnozí trápí s orosenými okny.


Je to nesprávným větráním. V té době už doma topíme, větráme tedy s ohledem na to, aby nevychladly zdi a nemuseli jsme zvyšovt výkon topných těles na vyrovnání teploty. Vložte pár kousků grilovacího uhlí do nějaké nádoby a položte jej přímo na parapet, ke dveřím nebo tam, kde máte tento nepříjemný problém s vlhkostí.


Nádobu důkladně zavřete a vytvořte několik otvorů například pomocí hřebíku. Máte na parapetech v zimních měsících vodu? Rádi Vám vysvětlíme, čím tento jev bývá nejčastěji způsoben a jak můžete srážení vlhkosti předcházet nebo jej alespoň omezit.


Neváhejte a začtěte se do našeho článku, který odpoví na Vaše otázky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky