čtvrtek 21. února 2019

Plastová sádra

Navíc může dojít ke vzniku již zmíněných plísní. Zlomená ruka nebo noha je nejenom v létě nepříjemnou komplikací. Kromě klasické sádry existuje tzv. Buďto je to plast a nebo špatný překlad z angličtiny (plaster).


První spočívá podle profesora Plánky v tom, že je prakticky nemožné použít ji v běžných podmínkách akutně, když si dítě ruku zlomí nebo poraní. Tehdy je končetina oteklá, otok se mění a plastová fixace je cirkulární. Obíhá celou končetinu, fixuje ji v jakémsi skeletu, a pokud by se nasadila s konkrétním rozměrem, pak by otékající končetinu přiškrtila. Je to niečo, čo vo vyhľadávačoch nájdete aj pod názvami „ plastová sadra “ alebo „ľahká sadra “. Sadra pritom s plastom nemá nič spoločné, tvorí ju tkanina a živica, ktorá reaguje s vodou a tkaninu vytvrdí. Pokud chcete někoho upozornit na článek ve webu, klikněte na ikonku obálky vedle názvu článku.


Zdravím, chci zeptat, jestli prodávají v lékárně plastová sádra ? Na poliklinice na chirurgii mají k dispozici? Kolik stojí noha od kolene až k prstům? To, že je plastová sádra především díky své lehkosti pohodlná, je jasné. Ale je také velmi důležité, aby vám ji aplikoval lékař, který má k. Je lehká sádra vhodná pro každého pacienta?


Na čem záleží, aby se mohla použít? Při styku s vodou dochází k chemické reakci, materiál rychle vytvrdne. Pokud už jste někdy měli nohu v sádře, asi potvrdíte, že to není zrovna nic příjemného. Chodit totiž s těžkým „přívažkem“ do práce není. Na znehybnenie boli vždy použité pneumatiky, imobilizujúce obväzy a sadra.


Lehká sádra je voděodolná a na rozdíl od klasické se nerozmočí. Na druhou stranu ale neplatí, že byste s každou mohli chodit plavat. Záleží na tom, jaký druh lehké sádry lékař použije. Původní, tvrdý typ lehké sádry bývá vystlaný vatou.


Pokud se namočí, bude dlouho vysychat a může způsobit zapaření pokožky. Odlehčená plastová sádra nabízí mnoho výhod. Zmírňují riziko otoků rány, jsou velmi šetrné k měkkým tkáním a umožňují snadné prokrvení fixované oblasti. To vše znamená jedno: rychlejší hojení a návrat k běžnému způsobu života,“ vypočítává výhody lékař. Klasická sádra vždy přesahuje rozsah poranění, kdežto lehká plastová sádra , například Soft Cast, se může použít na místo zranění.


Plastové sádry jsou lehké a pružné. Třeba v oblasti kotníku. Tady by klasika dosahovala zhruba pod koleno, plastová sádra přitom končí zhruba v úrovni ponožky, její okraje se nezařezávají do tkáně, netlačí na achilovku a nepoškozují šlachy. Ahojte, zajtra idem na chirurgiu so zlomenym laktom. Přihodil se vám úraz nebo nešťastná náhoda a museli jste mít ruku (nohu) pár týdnů v sádře ? V případě sádrové fixace si ale může pacient vybírat mezi klasickou sádrou a moderní lehkou sádrou, známou také pod názvem plastová či laminátová sádra.


Ta může při správné aplikaci plně nahradit sádru klasickou. Omlouvám se, že zas obtěžuju s tímhle tématesádra ;) Ale jak tak projíždím net, zjistila jsem, že existuje něco jinýho, než ta tipická těžká. Informace a pokyny při léčbě fixačním obvazem Cast („ plastová sádra “) Cast fixace jsou dvojího druhu – pevná ScotchCast a měkká SoftCast. Druh použité fixace vždy indikuje lékař dle charakteru poranění a věku dítěte.


Naštěstí to přežila sádra i já, ale u može bych to nepraktikovala. Snad ti někde vyjdou vstříc a než pojedete, tak ti sádru vymění. Pokud se odlehčená nedá dát do vody, tak to asi bude bez koupání.


Staniční sestra upřesnila, že nejvíce zlomenin ošetřují v zimních měsících, což samozřejmě ovlivňuje poloha nemocnice. Ortézy končatín nebandážneho typu majú liečebný, profylaktický aj rehabilitačný efekt. Indikujú sa pri zlomeninách kostí, vykĺbení, vyvrtnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky