pondělí 18. března 2019

Stavba komínu z cihel

Tradiční komíny z plných cihel byly v průběhu času nejprve doplňovány o šamotové vložky a následně nahrazeny třívrstvými komíny s betonovým pláštěm. Betonový plášť komínu je sice konstrukčně a výrobně velmi jednoduchý, v cihelném zdivu však působí jako cizí prvek s odlišnou teplotní roztažností. Tyto nectnosti vyřešil další vývojový stupeň.


Komíny pro vytápění plynem nebo naftou se nesmějí zdít z obyčejných pálených nebo vápenopískových cihel. Lepší jsou mrazuvzdorné cihly P2nebo P25 popř. Nejstaršími komíny, a do dnešních dob i početně nejrozšířenějšími, jsou komíny postavené z cihel. Dnes se staví komíny jinak.


No já stále nevím, co je na tom nestandartního. Jedině snad to, že díly nejsou od stejného výrobce. Kdybych postavil zděný komín z cihel a šamotek - tak.


Ale třeba muj soused , má asi let stary dum a komín z bílych cihel. A nahoře už se ty cihly drolí. Při montáži svépomocí je vhodné stavbu provádět dle montážního návodu, který obdržíte s dodávkou komínové sestavy. Normě vyhovuje také plná cihla lícovaná, cihla vápenopísková a plná betonová mrazuvzdorná cihla. Z našich výrobků tak může vzniknout celá hrubá stavba.


Myslíme i na to, že řada lidí chce stavět svépomocí. Neřešíme tak pouze prodej cihel a dalších produktů, ale nabízíme i poradenství a pomocné služby. Montageanleitung HELUZ IZOSTAT. Pokud jsme se rozhodly topit uhlím.


Frézovat lze komínové zdivo z plných pálených cihel , komíny vytažené maltou i betonové věnce v místech průchodu komína stropy. Komíny které jsou osazeny šamotovým, azbestocementovým nebo kameninovým ochranným pouzdrem lze pouze vyčistit od sazí, dehtu nebo přetoků malty. Stavba komínového systému. Technologie frézování komínů.


Nejmenší dovolený průměr komínu je 1mm (kruh), nebo plocha 0ms nejmenší stranou 1mm. Pro jednovrstvé komíny z plných cihel je nejmenší rozměr 1x 1mm. Omezení výkonem spotřebiče je nesmysl a omezení průměrem kouřovodu je zavádějící. Po rezebrání komínu , který postavil zedník špatně jsem nemohl dokončit střechu.


Klempíři mi ji pokryli skoro celou, ale část museli kvůli komínu vynechat. Z uvedeného jasně vyplívá jak bude stavba komínu pokračovat. Pro představu se podívejte na obrázek 21. Výšku šamotového sopouchu na kamna, krb či kotel vyčtete s dokumentace zařízení.


Před každou stavbou komínu Vás navštíví náš technik, který pečlivě prohlédne místo stavby, navrhne nejvhodnější řešení, popřípadě několik variant a vyhotoví přesné cenové nabídky. Neznamená to však, že jeho stavba musí být vždy náročná. Existují komínové systémy, které po vzoru oblíbené stavebnice Lego sestavíte sami. Jedním z takových komínových systémů je EURO KOMÍN CLASSIC.


Postavil sem před 25lety komín z cihel , při zdění vápenou maltou jsem jen trochu zakulatil vnitřní rohy, ukončení betonovou deskou s odkapní rýhou. Na snímcích je zachycena stavba půlkruhového tvaru ohniště, pro začátečníky je však vhodnější obdélníkový. Cihly pak klademe na ocelový překlad. Pro obloukový otvor si musíme například z dřevotřísky vyříznout šablonu a oblouk zpevnit plechem. Původně jsem zamýšlel postavit jeden středový komín ze stejných lícových cihel , do kterého by byl sveden kouř z udírny i otevřeného ohniště.


Protože ale nejsem kamnář a nebyl jsem si jist, zda to negativně neovlivní tah komínu , zvolil jsem méně líbivé, ale zato jistější řešení - samostatný komín pro každé ohniště zvlášť. Jestliže si chcete postavit krb svépomocí, je to možné. Vždy je lepší získat radu od krbaře, ale. Díky tepelněizolačním vlastnostem špičkových cihel se obejdete bez zateplování obvodových stěn. První řada je nejdůležitější.


Přesné založení stavby je hlavním předpokladem úspěšné realizace hrubé stavby z broušených cihel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky