pondělí 16. října 2017

Jak odvrtat šroub

Aby se vám podařilo odvrtat zlomený šroub (vrut), je potřeba vrtat uprostřed. Někdy se to moc nepovede, jako se to nepovedlo mě. Ale to nevadí, zase se poved. Co mi tu ale chybí je, jak vytáhnout zalomený šroub se zalomeným vytahovákem uvnitř. Ten je totiž tak tvrdý, že odvrtání v podstatě nepřichází v úvahu.


Možná tak na stojanovce, ale konkrétně se jedná o pračku s horním plněním a tudíž je to v …. Jak uvolnit šroub Technické myšlení je u nás buď na ústupu, nebo technika plus svaly překonávají současnou metalurgii. Tuto skutečnost zejména v době výměny obutí auta vám potvrdí v každém servisu. Pokud vše selže, musíte šroub odvrtat odolným a ostrým vrtákem na železo. Vrtačku zapněte na pomalý chod a pomůže vám i chlazení vodou. Po odvrtání šroubku je třeba vytvořit v otvoru po šroubu opět nové závity pomocí závitníku.


Nový vnitřní závit bude nejméně o číslo větší, než byl ten původní, ale bude. Stačí odvrtat jenom hlavička šroubu? Nebo jak se to správně dělá? Buďto šroub celý odvrtat a nebo hlavu haříznout (pilkou, frézkou) - a udělat si tak dostatečně hluboký zářez pro plochý šroubovák.


Pak už zbývá jen šroub odvrtat. Potřebovat budete odolný a hlavně ostrý vrták na železo. Od věci není ani již několikrát zmíněné chlazení, šroub se při odvrtávání velmi rychle zahřeje. Odvrtával jsem ted šroub Rzalomenej v karbuátoru a trvalo to 2Hod. Pomalu zvětšuji vrták a nakonec použiji levý vrták a šroub se zatím vždy vytočil.


Všechno jde jen to chce trpělivost. Na šroubovák nanést malinkou kapičku vteřinového lepidla a chvilku podržet v hlavě šroubu. Pak,za stálého tlaku na šroubovák povolit šroubek.


Pokud ani toto nepomůže,tak jedině odvrtat hlavu šroubu. Na pravotočivý zalomený šroub je třeba levotočivý vytahovák. S inbusem je to podobné.


Základem je nastříkat sprej nazvaný „uvolňovač šroubů“ a nechat několik hodin působit. U inbusu se šestihran se odvrtá jak nejhlouběji to jde, pak lze použít levotočivý vytahovák, který se vrtačkou chytil a zašrouboval na doraz – pak už není vhodné používat pneumatické nebo elektrické nářadí, ale je lepší mít klasický klíč a. Pokud všechny ostatní pokusy selžou, nebo pokud jsou stržené zářezy pro šroubovák v hlavičce vrutu, nezbude než šroub odvrtat. Použijte dobře nabroušený vrták do kovu a vrtejte na pomalý chod.


Pokud je vrut v plastu, vyplatí se při vrtání zároveň chladit, například pomocí vody z PET lahve. Tento vytahovák Německého výrobce je vhodný pro ruční sadové i strojní závitníky se třemi řeznými ploškami. Další možnost je odvrtat hlavičku.


Po odkrytování zřejmě půjde chytit zbytek šroubku do kleští a vytočit. Pokud se rozhodneš pro vrtání, doporučuji zubařskou frézu a vrtat v ruce. Nad klasickým spirálovým vrtákem nemáš dostatečnou kontrolu. Když víc přitlačíš, malý průměr rád uhne do strany.


Navíc vrták v záběru bude šroub utahovat, takže. Bambulo, postup je stejný, jak jsem popisoval výše - až tu fabku vytáhneš, vložíš novou a odemčeš nebo si vemeš něco zahnutého, čím tu zápakdu v zámku přetočíš. Jednoduché, rychlé a hlavně levné řešení - stačí jeden vrták, který nikdy nevylámeš na otočných kolících.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky