čtvrtek 31. května 2018

Izolace ovčí vlna

Stavební tepelná izolace z ovčí vlny A5Naturwool je přírodní izolační materiál, navíc s přidanou hodnotou. Vlna je přírodní dar, který je třeba zpracovat. Ovčí vlna je obnovitelný materiál s dlouhou životností. Na cokoli, klidně na ten tvůj filc. Já o koze, ty o voze, navíc si na svým stojím, páč to jsou mé osobní zkušenosti.


A právě ovčí vlna je to opravdu pravé… Zastoupení společnosti Isolena v ČR „Když ekologové zjistí, že nás od naprostého vymření dělí délka života jediné generace, zdálo by se, že nám to dává povinnost najít jinou interpretaci příběhu o životě Lidstva. To znamená, že z hlediska svých tepelněizolačních vlastností je trochu horším ekvivalentem běžně používaných izolací. Jaké jsou izolační vlastnosti ovčí vlny? Zlepšení tepelněizolačních vlastností lze dosáhnout zvýšením objemové hmotnosti izolace (na úkor ceny výrobku). Vyznačuje se velmi dlouhou životností, je trvale obnovitelný a energeticky nenáročný.


Výhodou je nízká hmotnost, velmi snadná manipulace a cenová dostupnost, neboť cena je srovnatelná s. Jedná se o odpadní materiál. Jejím zpracováním se nesnižuje množství žádného přírodního zdroje. C, je tak velmi odolná vůči hoření. Je od přírody samozhášivá, pokud přestane působit zdroj ohně, ovčí.


Tepelná izolace dřevostavby pomocí izolace z ovčí vlny. Tchán chová ovce již několik desítek let a posledních dvacet let vlnu likviduje tak, že ji volně sype na hromadu na svém pozemku. S vlnou se manipuluje velmi dobře, je pružná a lze jí roztáhnout dle.


Pro izolování se uľívají pěnové a vláknité struktury. Vlna , jako živočišné vlákno, patří mezi materiály, které jsou do jisté míry náchylné k biologické degradaci. Jednou z nich je i tepelná izolace. Kdo na sobě někdy měl například vestu z ovčí vlny, jistě mi tuto.


Ovce byla odjakživa venkovní tvor a byla podrobena jak letním vedrům, tak zimním mrazům – přežila jen díky své dokonalé srsti – vlně. Vnitřní izolace z ovčí vlny, Foto: Isolena Vzhledem k tomu, že je ovčí vlna často dovážena ze zahraničí, je její cena oproti jiným izolací o něco vyšší. To je také důvo proč není ovčí vlna jako izolace příliš rozšířená. Kdyby byla ovčí vlna dlouhodobě dobrá izolace, tak některé krajiny už mají všechno zaizolované, protože neví co s ní. Mol je tou největší překážkou.


Pásy se dodávají v šíři od cm. Jako pružnou izolaci ji lze zabudovat i mezi střešní krokve. Existuje i postup, kterým lze pranou vlnu volně zabudovat na střešní a stěnové konstrukce. Volná izolační vlna se postříká vodním sklem a připevní.


V tomto smyslu je ovčí vlna vláknitým materiálem, který je nejodolnější proti stavebním chybám. Teplá část izolace před parozábranou dokáže z tohoto důvodu dobře vyrovnávat vlhkost vnitřního vzduchu. Zajímavá je také schopnost vlny čistit vzduch od některých škodlivin.


Vlna jako bílkovinné vlákno obsahuje keratin a tato molekula neutralizuje formaldehyd. Vlna se musí nejprve řádně očistit , vyprat v pracím prostředku a sodě (separuje se tak tuk – lanolin) a poté ošetřit speciálním, zdravotně nezávadným prostředkem k ochraně bílkovinných vláken před hmyzem. Jako krycí zpevňující deska nesoucí skladbu omítky je navržená tuhá dřevovláknitá deska tl.


Izolace později není dostačující a musí se doplnit. Ideální přírodní izolace, propouští vlhkost, reguluje vnitřní klima dle přírodních podmínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky