pátek 23. listopadu 2018

Jak se pokládá zámková dlažba

Vydláždění parkovacích ploch, zahradních cest, vjezdů ke garáži, částí trávníku, kde chcete umístit letní posezení se stolem a zahradními křesílky, k tomu všemu se hodí zámková dlažba. Udělejte si radost a postavte si před domem nebo na zahradě cesty a cestičky. Ideálním materiálem je zámková dlažba nebo přírodní.


Pokud hledáte postup jak se klade zámková dlažba , podívejete se na tot zajímavé video kde se dozvíte jak na to. Pokud vrstvy nebudete dostatečně a správně hutnit, zámková dlažba se vám s postupem času začne vlnit. Můžete si toho všimnout např. Odstranění této vady je jednoduché.


Pod propadlou dlažbu dosypejte kamenivo. V našem blogu Vám budeme pravidelně přinášet spoustu tipů, rad a návodů, souvisejících se zámkovou dlažbou, a právě dnes logicky začínáme prvním krokem, tedy postupem, jak se pokládá zámková dlažba. S příchodem teplého počasí je třeba začít řešit, jak se co nejlépe ochránit proti škůdcům, jako jsou klíšťata, komáři, ovádi a další.


Ne každý se chce na ochranu proti nim stříkat chemickými repelenty. Nabízí se tak možnost, vyrobit si odpuzující přípravek proti kousavému a bodavému hmyzu doma, z čistě přírodních ingrediencí. Dlažba na terasu a chodník: Kam se hodí zámková , keramická, kamenná? Vybírat můžeme z různých formátů i designu. Dlažby lze doplnit podlahovými bordurami, schodovými lištami a sokly.


Kladecí vrstva musí být precizně urovnaná, jelikož se na ní pokládá zámková dlažba. Podklad ze štěrku zhotovte do také výšky, aby položená dlažba přečnívala nad obrubník o cca mm. Následným hutněním dlažby dojde k poklesu dlažby a ke slícování s betonovým obrubníkem. Strojní pokládka zámkové dlažby Tento způsob využívá speciální kladecí stroje, které umožňují položit stovky metrů čtverečných zámkové dlažby během dne. Jak se pokládá zámková dlažba ? Pro správnou pokládku je nutné vědět, o jakou komunikaci půjde.


Může jít o chodník, může jít o příjezdovou cestu , dvorek, ale i parkoviště pro náklaďáky. Co třeba zámková dlažba , nelíbila by se Vám? Určitě ano, se zámkovou dlažbou se dá úplně kouzlit.


Rychlá, levná pokládka je její předností a Vaše příjezdové cesty, chodník u domu, aj. Nejdůležitější činností je chránit povrch dlažby před nadměrným otěrem a zejména odstraňovat naplaveniny ze sousedních nezpevněných ploch a nečistoty po stavebních a zemních pracích. Kostky, obdélníky, vlnky či kosočtverce z betonu se spojují tak, aby do sebe vzájemně zapadaly a po usazení vytvořily celistvou zpevněnou plochu. Jednotlivé segmenty se pokládají těsně k sobě a vydlážděné úseky se každé dva až tři metry kontrolují pomocí šňůry nebo latě.


Mezera (až mm) mezi jednotlivými segmenty se přitom při následném pěchování vytvoří sama. Snadno se pokládá , skvěle vypadá a poměrně dobře se i opravuje, pokud se někde poškodí. Zámková dlažba je krásná věc z mnoha důvodů. Podívejte se , jak pokládá zámkovou dlažbu profesionál.


Na písek se již rovnou pokládá zámková dlažba. Za prvé by ji nebylo již možno dle potřeby rozebrat a za druhé by ztratila vynikající nivelační schopnost. Rovněž by mohla zabetonovaná dlažba v zimě praskat.


Aby byla zámková dlažba funkční a dlouho vydržela, musí se instalovat na kvalitní a pevnou pokládku. A právě na to, jak upravit podklad pro zámkovou dlažbu , se na následujících řádcích zaměříme a vše si podrobně vysvětlíme. Podkladní vrstva musí mít tloušťku minimálně 1mm a kladecí vrstva musí mít tloušťku minimálně – mm.


Na jeden metr čtvereční dlažby se tak spotřebuje přibližně metru krychlového kameniva, tedy přibližně 3kg.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky